A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A kormányzati kommunikációval ellentétben nem tűnik sürgősnek a jegybanki függetlenség körüli vita lezárása, amely előfeltétele a hiteltárgyalások megkezdésének. Piaci nyomásra viszont kénytelen lehet makacsságából engedni a kabinet − vélik a lapunk által megkérdezett elemzők, akik szerint a magyar kormány stratégiája továbbra is egyértelműen az időhúzás.

Ha hétfőn voksol a Ház, az mindenkit a tavaly decemberi szavazásra emlékeztetett volna, amikor a kormány Brüsszel kérésével szemben fogadta el a jegybanktörvényt − mondta Németh Dávid, az ING vezető elemzője. Mivel az IMF-nek konkrét elvárásai vannak a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban, amíg ezek nem teljesülnek, időpontot sem kapunk Washingtonban. A fő problémát a monetáris tanács (MT) jogkörének átszabása jelenti. Azt a kormány jócskán kibővítette, például a tagok döntési jogkört delegálhatnak a jegybanki alelnökökhöz, márpedig egy új alelnök kinevezésével közvetlen befolyást szerezhetne a tanács a legfontosabb jegybanki döntésekben − például a devizatartalék szintjének − megállapításában. Korábban e jogkörök az MNB elnökségéhez tartoztak, majd az elnökre ruházták át. Németh szerint az IMF azt kérheti, hogy osszák újra az MNB-elnök, a tanács és a jegybank közötti hatásköröket, ez az elnök jogkörének vagy akár az elnökségnek a visszaállításához vezethet.

Ha ez nem jön össze, másfajta MT-tag-kinevezési eljárást − például ellenzéki beleszólást − is kérhet a Valutaalap a procedúrába. Jelenleg ugyanis a kormánytöbbséggel működő gazdasági bizottság hatásköre a jelölés, és mivel 2013-ban lejár az MNB elnökének és két alelnökének mandátuma is, ezt követően az IMF aligha képes gátolni a kormányzati befolyást a tagok kinevezésénél. A kabinet vélhetően emiatt is húzza az időt.

Garanciá kell az ECB-nek

Nem pusztán technikai vitáról van szó a jegybanktörvény módosításakor, hiszen azt a piacok is a bizalom zálogaként kezelik − állapította meg Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője, aki szerint az ECB múlt héten megfogalmazott kritikája az iránymutató, ahhoz képest az IMF nem vár el mást. Bár az Orbán−Barroso találkozón a magyar miniszterelnök szóbeli ígéretet tett, hogy Simor András jegybankelnök mandátumának lejártáig nem neveznek ki új tagokat, az ECB ennél többet vár: törvényi garanciát szeretne látni, hogy sem addig, sem utána nem érvényesülhet kormányzati befolyás a jegybanki struktúrában.

Azt szeretné az Európai Bizottság, ha teljes egészében sikerülne tisztázni azokat a kérdéseket, amelyek a jegybanktörvény módosításával kapcsolatban merültek fel az ECB, az IMF és a magyar hatóságok között − mondta Olivier Bailly, a testület egyik szóvivője egy kérdésre válaszolva. Brüsszel fontosnak tartja, hogy a szükséges felvilágosításokat a magyar fél mielőbb megadja: "a labda a magyar hatóságok térfelén van". Az EB korábban ahhoz kötötte a jegybank függetlenségével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás leállítását, hogy az erről szóló törvényt kéréseinek megfelelően módosítja Magyarország.