A rendelkezésre álló adatok szerint a két bűnszervezet irányítói legalább 2011 óta színlelt foglalkoztatási és számlázási láncolatot biztosító bűnszervezetet irányítottak és működtettek. A bűnszervezetek szolgáltatásait jellemzően őrzés- és vagyonvédelemmel foglalkozó gazdasági társaságok vették igénybe, amelyek a bűnszervezethez tartozó cégekkel különböző munkák teljesítésére színlelt szerződéseket kötöttek - írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

Adót, járulékot csaltak

A színlelt szerződéskötésekkel a céljuk az volt, hogy a munkát teljesítő vagyonőrök foglalkoztatása után keletkező közterheket ne a saját társaságaiknak kelljen megfizetniük, másrészt az alvállalkozóktól befogadott fiktív számlákkal az adófizetési kötelezettségeiket is csökkenteni tudták. A munkavállalókat valójában a bűnszervezetek szolgáltatásait igénybe vevő gazdasági társaságok foglalkoztatták, azonban őket papíron a bűnszervezetekhez tartozó cégekhez jelentették be. A dolgozók után a járulékokat sem a tényleges foglalkoztató cég, sem a papírok szerinti munkáltató cég nem fizette meg. A lebukás elkerülése érdekében pedig ezeket a cégpiramis alján lévő alvállalkozó társaságokat rendszeres időközönként lecserélték.

Milliárdos kárt okoztak

A gyanúsítottak a munkáltatást terhelő közterhek meg nem fizetésével, valamint a fizetendő áfa jogosulatlan csökkentésével a jelenlegi adatok szerint összesen több mint 2,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A NAV pénzügyi nyomozói elfogták a bűnszervezet irányítóit és tagjait. Az összesen 115 helyszínen végzett házkutatás során bizonyítékokat foglaltak le, 26 gyanúsítottat hallgattak ki, akik közül 15 személyt őrizetbe vettek.

Hűvösre kerülnek

A Fővárosi Főügyészség megvizsgálta a bizonyítékokat, majd az őrizetbe vett személyek közül 8 gyanúsított előzetes letartóztatására tett indítványt, amivel a bíróság egyetértett és csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte. A végzés nem jogerős. A főügyészség a további 7, őrizetbe vett gyanúsított vonatkozásában lakhelyelhagyási tilalom elrendelésére tett indítványt, amiről a bíróság pénteken hoz döntést.

Az ügyben a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága teljesíti a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett - írta közleményében a Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A kép forrása: Shutterstock