Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Január elsején bezárt egy fővárosi diszkont élelmiszer-áruház: az Aldi Kossuth Lajos utcai üzlete felújítás miatt marad zárva egy ideig, ennek során - mint a portál megtudta a lánctól - korszerűsítik a gépészeti rendszert, a kültéri világítást és új padlóburkolatot is kap a volt Úttörő Áruház helyén három éve, 2014 decemberében megnyílt élelmiszerbolt.

A megnyitó annak idején néhány nappal előzte meg annak a törvénymódosítónak az elfogadását, amely 2018. január elsejétől kitiltotta a "világörökségi terület nagyvárosias lakóterületéről" a diszkontokat, vagyis azokat a napi fogyasztási cikkeket értékesítő, 400 négyzetméternél nagyobb üzleteket, amelyek nem rendelkeznek "friss hús, húskészítmény és tejtermék" kimérésére szolgáló pulttal.

Az Aldi nem erősítette meg, hogy a nyitást mindössze három évvel követő felújításra ez lenne a magyarázat, azt azonban jelezte a lánc, hogy "a munka során módosul az üzlet belső elrendezése is".

Nem ez az egyetlen üzlet a fővárosban, amelyet diszkontból szupermarketté alakítottak át, hogy elkerüljék a bezárást. A Lidl nemrég adta át a Lövölde tér sarkán - szintén a világörökség úgynevezett védőövezetében - található boltját, amelybe csemegepult került, és néhány sarokkal arrébb található üzletében a harmadik nagy diszkontlánc, a Penny is telepített egy ilyet - írja a hvg.hu.

A diszkontláncok tehát így - az üzletek különösebb átalakítása nélkül - teljesítik a jogszabályban leírt kötelezettségüket. A törvényalkotók szándéka azonban vélhetően nem ez volt, hanem a visszaszorításuk annak érdekében, hogy - teljesítve a kormányfő szintén 2014-ben kifejtett álmát - a kiskereskedelemben is 50 százalék fölé nőhessen a magyar cégek aránya.

MTI Fotó: Komka Péter