Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már az idén kifizethet a két új paksi blokk megépítésével megbízott oroszországi Atomsztrojexport (ASZE) néhány, a beruházáshoz kapcsolódó számlát, jövőre pedig további utalások lesznek.

Az idén azoknak a tervezési, engedélyezési munkáknak az ellentételezésére kerül sor, amelyeket az ASZE megbízásából a társaság alvállalkozói már korábban elvégeztek, de amelyeket nem lehetett kifizetni a projekt kapcsán folyó brüsszeli vizsgálat 16 hónapja alatt - válaszolt a lapnak Aszódi Attila, a beruházásért felelős államtitkár (képünkön).

A kifizetés rendje az, hogy az adott alvállalkozó benyújtja az elvégzett munkáról kiállított számlát az egyedüli felelősséget viselő fővállalkozónak, amely - ha a teljesítést a magyar fél is rendben lévőnek tekinti - a pénz 80 százalékát az e célra rendelkezésre álló oroszországi hitelkeretből, 20 százalékát a magyarországi költségvetésnek a beruházáshoz elkülönített részéből fedezi. (A költségvetés idei Paks II. kerete, amely a 80+20 százalékot tartalmazza, 99,7 milliárd forint. 2018-ban 106,7 milliárd forint használható fel a beruházáshoz.) A projekt tehát utófinanszírozású.

A 2018-as első kifizetések még nem közvetlenül a két atomerőműblokk építéséhez, hanem a beruházási terület előkészítéséhez, azaz a felvonulási épületek megépítéséhez, majd a további tervekhez és engedélyezésekhez kapcsolódnak.

A fővállalkozón kívül senki más nem fér hozzá az orosz hitelkerethez, abból senki, semennyit nem hívhat le. Magyarország - egyes feltételezésekkel ellentétben - nem dönthet úgy, hogy lehív a hitelből. Ez nem véletlen, hiszen az ASZE köteles a két új blokkot kulcsrakészen, működőképesen átadni - közölte az államtitkár a Világgazdasággal.