Módosult a Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban (TÁMOP 2.3.6.B-12/1) elnevezésű pályázat felhívási útmutatója - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapjára szerdán feltöltött tájékoztatóból. A tender célja, hogy növelje a fiatalok munkaerő-piaci jelenlétét, a pályakezdők és fiatalok vállalkozó kedvét, illetve, hogy segítse őket az ezzel kapcsolatos kompetenciák elsajátításában.

Ennek megfelelően a jelentkezők megszerezhetik az alapvető jogi, pénzügyi, gazdálkodási, munkaszervezéssel, gazdálkodással és irányítással kapcsolatos ismereteket, megismerhetik a vállalkozási formák típusait, vagy akár képessé válhatnak előkészíteni önfoglalkoztatóvá vagy vállalkozóvá válásuk lépéseit, illetve segítséget kaphatnak üzleti tervük összeállításához is. Az sem utolsó szempont, hogy a vállalkozás az alapítást követő időszakban felmerülő költségek finanszírozására is elnyerhet támogatást.

A pályázat kiírásakor közel 5 milliárd forintnyi összeget hirdettek meg, az előzetes tervek szerint ezt mintegy 1500 kezdő vállalkozó között osztanék szét, úgy, hogy az egyéni vállalkozók maximum 3 millió forint támogatást vehetnek igénybe, míg a társas vállalkozások akár 6 millió forintot is, ám ehhez már feltétel az is, hogy az alapítók közül legalább 2 fő sikeresen részt vett a TÁMOP-2.3.6.A konstrukcióban is. (A teljes pályázati útmutató ide kattintva érhető el pdf formátumban, míg a friss változások itt követhetőek nyomon.)

A most megjelent útmutatóban, a korábbi főként technikai jellegű módosításokkal ellentétben ezúttal jelentős tartalmi módosítások történtek - mondta a Napi.hu megkeresésére Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke. Ilyen például, hogy a pályázat keretében rendelkezésre álló forrást régiók szerint felosztották, de fontos változás az is, hogy a területi lehatárolás a források felosztásán túl a megvalósítás szakaszára is kiterjed. Tehát a TÁMOP-2.3.6.B konstrukción belül csak azon vállalkozások vehetnek részt, amelyek bejegyzett székhelye ugyanabban a régióban van, mint amely régióban az alapító(k) a TÁMOP-2.3.6.A konstrukció keretében a képzés(ek) elvégzéséről, valamint üzleti terve/tervük jóváhagyásról kiállított tanúsítványokat megszerezték.

Az NFÜ honlapjára feltöltött dokumentumból az is kiderül, hogy a megítélhető támogatás a projekt elszámolható összes költségének 90 százaléka, de például az eddigi 150 ezer forintról 200 ezerre emelték az asztali számítógépekhez nyújtott támogatás nagyságát is.

A változásokat összességében Kovács jelentős és pozitív előrelépésnek nevezte, mondván az nagy előrelépés a pályázatot benyújtó résztvevők esélyegyenlőségének biztosítására.