Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márciustól az állami egészségügyi intézmények fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) központi beszerző szervezetként bonyolítja le a kórházak gyógyszer-, orvostechnikai eszköz és fertőtlenítőszer beszerzéseit - a szervezet jogelődje, s így a beszerzések korábbi kiírója a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) volt. A központosított egészségügyi közbeszerzések kibővítését 2012-ben a spórolással, a nagyobb mennyiséggel elérhető kedvezményekkel indokolták. Az ÁEEK szerez be más, az E-Alapból finanszírozott 11-féle, nagy mennyiségben fogyó terméket is (eszközfertőtlenítők, röntgen-kontrasztanyagok, kötésrögzítő és műtéti kötszerek, primer sebfedők, orvosi kesztyűk, infúziós és transzfúziós szerelékek, intravénás kanülök, egyszerhasználatos fecskendők és injekciós tűk, zárt vérvételi rendszerek).

Központilag szerzik be az energiaszolgáltatást is a kórházaknak. Márciusban egy szakmai konferencián Drexler Donát, az ÁEEK közbeszerzéseket irányító munkatársa azt mondta, hogy tervezik a központosított közbeszerzések kibővítését bizonyos szolgáltatásokkal, így javasolják az ágazati veszélyes hulladékok kezelését és a biztosítások beszerzését is. Az idei mintegy ötven hatóanyagra vonatkozó gyógyszerbeszerzések is kibővülnek a jövőben 10-20 hatóanyaggal.

A közbeszerzések számában az elmúlt két évet tekintve, 2015 júniusáig nem figyelhető meg jelentős változás a GYEMSZI, illetve az ÁEEK eljárásainál, évente átlag százat bonyolítanak le - tudtuk meg Bende Zsuzsannától, a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő portál (KHF.hu) vezetőjétől. A közbeszerzéseik között megtalálhatók a milliárdos nagyságrendű, központosított gyógyszer és egészségügyi eszközbeszerzések mellett az uniós támogatású projektek eljárásai is, köztük egyes kórházak infrastruktúrafejlesztési, informatikai, szervezetfejlesztési, kommunikációs és egyéb beszerzései - derül ki a KHF.hu adataiból.

Adatokat kérnek az intézményektől

A GYEMSZI fontos projektjei közé tartozik az Ágazati statisztikai adatgyűjtő rendszer (Ástar) bevezetése és országos szintre bővítése. A 400 millió forint uniós támogatású projekt első lépésben a Közép-magyarországi régióban, 30 budapesti és Pest megyei járó- és fekvőbeteg intézményre vonatkozóan valósult meg. A rendszert a Magyar Telekom leányvállalata, a T-Systems Zrt. fejlesztette. Majd idén tavasszal elindult az Ástar országos szintre bővítése (ami további 74 intézmény csatlakozását jelenti), s a bővítés rendszerfejlesztési feladataira szóló nyílt közbeszerzést egyedüli ajánlattevőként, egy forint híján nettó 50 millió forintért szintén a T-Systems nyerte meg. Az Ástar kibővítése már egy nagyobb, 9,5 milliárd forint uniós támogatású, "Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben - Területi együttműködések kialakítása" elnevezésű kiemelt projekt keretében valósul meg.

Mindent tudni fognak

Az Ástar az egészségügyi intézmények beszerzési, egészségszervezési, finanszírozási, gazdálkodási, humánpolitikai, informatikai, minőségfejlesztési, uniós pályázatkezelési, monitoring és vagyongazdálkodási adatait gyűjti össze, dolgozza fel. Ezekből állít elő olyan riportokat, elemzéseket, amelyek rávilágítanak trendekre, folyamatokra, de akár egyedi esetekre is, amelyekre a vezetés gyorsan és hatékonyan tud reagálni. Például összehasonlíthatóvá válnak az intézmények hasonló beszerzéseinek adatai. Kimutatható lesz az egészségügyi szakdolgozók várható hiánya a nyugdíjba vonulások miatt, amire képzési programokkal, vagy ösztönző rendszerek kialakításával időben lehet reagálni. Könnyen utána lehet járni annak, ha valahol számottevő eltérés mutatkozik mondjuk az anyagfelhasználásban a többi intézmény átlagához képest - írta májusi közleményében a GYEMSZI.

A szervezetfejlesztési projekt keretében folyamatosan bonyolít le beszerzéseket az ÁEEK/GYEMSZI: többek közt informatikai fejlesztésre megbízást kapott a Humansoft Kft. 18,5 millió és a B Soft Infomatikai Kft. 19,8 millió forint értékben, továbbá szoftver licencek beszerzésére az ITelligence Hungary Kft. 18,8 millióért, elektronikus tananyag fejlesztésére a DSR Partner Kft. és a Consilium Humán Erőforrás Kft. közösen 23,5 millióért, kérdőíves felmérés elkészítésére a Psyma Hungary Kft. és a H-Building Kft. 24 millióért, online felmérés készítésére és értékelésére GFK Hungária Kft. 23,6 millióért, központosított közbeszerzési portál létrehozására a Ponte.hu Kft. 39,9 millióért, az egészségügyi ellátások finanszírozási módszertanának fejlesztésére Ideas & Solutions Kft. 20 millióért, az intézményi hr funkciók fejlesztésére javaslatok kidolgozására az AAM Vezetői Zrt. és a Collective Intelligence Kft. 18,8 millióért, teljesítményértékelést támogató elemző-értékelő eszköz fejlesztésére Breona Informatikai Kft. 18,4 millióért - derül ki a közbeszerzési hirdetményekből. Ezek többsége háromajánlatos, nyilvános hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzés.

Felügyelik a kórházfejlesztéseket

Az ÁEEK/GYEMSZI bonyolítja le az uniós támogatású projektek között egyebek mellett a nyíregyházi Jósa András Tömbkórház és sürgősségi központ kialakításához, a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ és az egri Markhot Ferenc Kórház fejlesztéséhez kapcsolódó beszerzéseket.

Folyamatban van, még nem hirdettek eredményt a Jósa András kórház új sürgősségi centrum II. ütemének kivitelezésére (új épület és helikopterleszálló pálya építése) kiírt közbeszerzésen. A "tömbkórház projekt" keretében három épületrész építésére kiírt közbeszerzést 2013 júliusában - a tavaly tulajdonost cserélt - Magyar Építő Zrt. nyerte meg nettó 7,8 milliárd forintért. A kiegészítő munkákra a cég még 150 milliós megrendelést is kapott.

A Magyar Építő a kivitelezője a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ új épületeinek, illetve a meglévő épületek átalakítója. A munkát 2011-ben nyerte el a cég nettó ötmilliárd forintért, majd 2013 decemberében újabb munkát nyert el 373 millió forintért.

A mintegy 7 milliárdos uniós támogatású, a "Szervezeti és infrastrukturális megújulás az egri Markhot Ferenc Kórházban" elnevezésű projekthez kapcsolódóan is több beszerzést bonyolít a ÁEEK/GYEMSZI. Jelenleg folyamatban van egy több száz millió forintos eszközbeszerzés. A kórház épületeinek bővítésére tavaly júniusban kiírt közbeszerzést - az elmúlt években több állami beruházás kivitelezőjeként ismertté vált, többek közt a Várkert bazárt és a Ludovika főépületét is felújító - West Hungária Bau Kft. és konzorciumtársai (Épkar Zrt., Laterex Zrt.) nyerték meg, nettó 3,8 milliárd forintért.

Az ÁEEK nyilvános ajánlattétellel induló közbeszerzései (2015)
Vállalkozási keretszerződés keretében nyomdai szolgáltatások a TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 projekthez kapcsolódóan2015.07.17.*
Vállalkozási keretszerződés TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 azonosító számú Koragyermekkori (0-7 év) program kiemelt projektjének megvalósításához kapcsolódó nyomdai anyagok előkészítésére, gyártására és leszállítására2015.07.03.
"Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban" c. "Jósa András Tömbkórház projekt" tárgyú TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0009 - III.-IV. építési ütemhez tartozó gép-műszer park fejlesztése vállalkozási szerződés keretében2015.07.03.
Szállítási szerződés (atipikus adásvételi szerződés) keretében "Szervezeti és infrastrukturális megújulás - Markhot Ferenc Kórház" című TIOP-2.2.4-09/1-2010-0027 azonosító számú pályázathoz kapcsolódó eszközbeszerzés2015.06.29.
Orvosi adatbázislicenszek és kapcsolódó szakfordítási szolgáltatás - TÁMOP-6.2.7 kiemelt projekt keretében2015.06.22.
Vezetői kompetenciamérés és -fejlesztés a TÁMOP-6.2.5-B projekt keretében2015.06.12.
Bútorok beszerzése az " Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban" című "Jósa András Tömbkórház projekt" tárgyú TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0009 azonosító jelű projekt keretében2015.05.27.
Orvostechnikai eszközök gép-műszerek, mobíliák, bútorok beszerzésére vonatkozó adásvételi szerződés a" TIOP-2.2.4-09/1-2010-0015 "Kardiológia és Szívsebészeti Centrum kialakítása és infrastruktúrafejlesztés a Zala Megyei Kórházban" projekt keretei között és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Infrastrukturális fejlesztések megvalósítása c. Kiemelt Projekt, melynek kódszáma TIOP-2.2.8/14-1 keretei között2015.05.11.
Egészségügyi ellátók egységes intézményi kontrolling módszertan implementációja és az egészségügyi ellátások finanszírozási módszertanához kapcsolódó szimulációs rendszer fejlesztése2015.04.22.
A TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 projekt keretében intézményfejlesztési stratégiai módszertan implementációja2015.04.15.
Kivitelezési szerződés a TIOP-2.2.2-08/2-2010-0003 Jósa András Sürgősségi Központ Projekt keretében új sürgősségi betegellátó centrum II. ütem kivitelezésének megvalósítására2015.04.08.
TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 azonosító számú projekt keretében folyamatábrázolási szoftver licenc, felhasználói és üzemeltetési oktatás beszerzésére, illetve a szoftver licencek telepítési és rendszeradminisztrációs feladatainak ellátására2015.03.11.
Az ÁSTAR rendszer országos szintre történő kibővítése, rendszerfejlesztési feladatok ellátása a TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 számú kiemelt projekt keretében2015.03.09.
*Közzététel                                                                                   Forrás: KHF.hu, kozbeszerzes.hu