A technológiai, demográfiai és társadalmi környezet minden eddiginél gyorsabb változása folyamatos igazodást kíván a cégek részéről. "A korábbi 20-25 év helyett ma már 5 évente új munkavállalói képességekre és szakértelemre van szükség. Ezt pedig nem lehet pusztán egy csapat adatkutató alkalmazásával vagy egy jól csengő pozíció elnevezéssel megoldani. A legújabb állások által megkívánt technológiához és mesterséges intelligenciához igazodóan a foglalkoztatottak folyamatos képzésére van szükség - figyelmeztet Stefano Longo, a magyarországi Adecco Kft. ügyvezető igazgatója a cég közleményében.

Longo szerint balgaság azt a vitát tovább folytatni, hogy a robotika milyen hatást gyakorol majd a munkaerőpiacra: úgy látja, hogy biztosan eltűnnek és keletkeznek új munkahelyek. Viszont a változások folyamatosan történnek, emiatt pedig fontos a munkavállalók képzése.

Az Adecco szerint sikeres munkáltatói stratégiák a következők a kelet-közép-európai régióban:

  • Folyamatos képzési programok: A gazdasági és demográfiai fejlődés miatt elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás/képzés.
  • Igények és szaktudás összhangba hozása: A munkáltatói tréninget és gyakornoki programot az oktatási intézményekkel együttműködésben érdemes megvalósítani, annak érdekében, hogy valóban olyan képzettségű munkavállalók legyenek, akik passzolnak az üzleti és piaci igényeknek.
  • Változatos munkaerő-állomány: Kor és nem szerinti, geográfiai, kulturális változatosság és atipikus foglalkoztatás beépítése a cég foglalkoztatási gyakorlatába.
  • Mobilitás biztosítása: A régióra jellemző szakemberhiány kiküszöbölését segítheti a mobil munkavégzés biztosítása.

A közép-kelet-európai régióban már most hiány van szakemberekből, komoly fenyegetést jelentve ezzel a gazdasági növekedésre. A KSH legfrissebb adata szerint Magyarországon 3,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, így már kicsit a még bevonható dolgozók aránya. Jól mutatja a helyzet komolyságát, hogy a tervezett jövő évi adóváltozások már a nyugdíjas korosztály - újbóli - munkába állását ösztönzik. A digitális képességek fejlesztése tehát elengedhetetlen a régió gazdasági növekedésének fenntartásához.

Forrás: Pexels.com/Marc Mueller