Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Több éves huzavona után február másodikától elindult a fogyasztói csoportokat szervező Promo-Indra Consorcio (PI) Zrt. felszámolási eljárása. A PI ingatlanvásárláshoz vagy -felújításhoz kínált finanszírozási konstrukciót, amelynek forrását a csoporttagok által havonta befizetett összegek jelentették.

Egy lapunknak nyilatkozó, a társasággal szerződésben állt családtagjait képviselő személytől megtudtuk, hogy rokonai egy 120 fős csoport tagjai voltak, amely kéthavonta tartott klubgyűlést, ahol sorsolással, illetve licittel döntötték el, hogy mely tagot segítik hozzá a befizetéseikből a vásárlási jogosultsághoz. A tízéves futamidejű szerződés keretében 2,5 millió forintos finanszírozáshoz kívántak hozzájutni, regisztrációs díjként 50 ezer forintot fizettek be.

A liciteken minél magasabb előtörlesztést vállalt egy tag, annál nagyobb esélye volt arra, hogy ő szerez jogosultságot. Forrásunk családja 1998-2002 között mintegy 1,5 millió forintot fizetett be, de lakáshoz nem jutott. Négy év alatt tízezer forinttal nőtt a havi törlesztő részlet, amit a PI a kezelési költségek növekedésével indokolt.

A havonta fizetendő összeg része volt az alaprészleten kívül a PI megbízási díja, amely a társaság fogyasztói csoport működtetésével kapcsolatos (mint például közgyűlés-szervezési) költségeit, továbbá a biztosítási díjait tartalmazta, az élet- és vagyonbiztosításokat a csoport és tagjai javára és költségére kötötte a PI – derül ki a részvételi szabályzatból. Pénzzel együtt kiszállni csak a tagság átruházással lehetett, ha valaki talált maga helyett mást. A szerződés felmondásával az addigi befizetéseket a működési szabályzatra hivatkozva nem fizették vissza. Azt a kezelési, felmondási vagy a szerződésszegésből eredő költségek levonásával a csoport "végelszámolását" követően fizették volna vissza, de a futamidő végén, 2008-ban arra hivatkozva, hogy egy évig is eltarthat a végelszámolás, nem fizettek forrásunk családjának, a mai napig nem jutottak hozzá pénzükhöz.

A csoport végelszámolására akkor került sor a működési szabályzat szerint, ha a csoport megtartotta utolsó közgyűlését, az utolsó ingatlant is átadták és valamennyi tag befiztette az utolsó részletet is. Forrásunk családja szűkös anyagi lehetőségei miatt fizetési meghagyásos eljárást és pert sem tudott kezdeményezni a PI-vel szemben. Az írásos fizetési felszólítására, amelyet irodájában átvett a PI, nem reagáltak.

Az interneten elérhető fórumhozzászólásokból (már amelyeket nem távolítottak el) kiderül, hogy számos károsult futhat hiába a pénze után, akad olyan is - egy 2010 augusztusi bejegyzés szerint -, akinek családja lakást vásárolhatott, de nem tudják, kinek fizessék a hátralévő törlesztéseket, mert a PI elérhetetlen, a követeléseit egy ideig kezelő International Financial (IF) Zrt.-vel pedig szerződést bontott a cég, amelynek jelzálogjoga van a lakásukon. (Az IF honlapján referenciaként szerepel a PI. Az Opten Kft. adatbázisa szerint főtevékenységként követelésbehajtással foglalkozó IF-et 2010 márciusában jegyezték be, székhelye december közepéig a XIII. kerület, Váci út 39. szám alatt volt, ott, ahol a PI egyik irodája is működött. Az IF neve a közelmúltban többször megjelent a médiában, a cég ajánlatott tett a Vasas Futball Kft. 99 százalékos üzletrészének megvásárlására, valamint lapinformációk szerint együttműködési tárgyalásokat kezdett a fradi és a zalaegerszegi foci klubokkal is.)

A PI felszámolását egy 2009 januárjában benyújtott kérelemre rendelte el most a bíróság, ezt a Raiffeisen Bank egy 12 milliós, albérleti szerződés miatt nyújtotta be – mondta lapunknak Németh Norbert felszámolóbiztos, a Csabaholding Kft. munkatársa. A felszámolónak még nincsenek adatai a cég vagyoni helyzetéről és tartozásairól; a hitelezőknek negyven nap áll a rendelkezésére, hogy bejelentsék követeléseiket.

Információink szerint a PI már jó pár éve nem szervez fogyasztói csoportokat. Egyes törlesztést abbahagyó tagoknak a társaság fizetésképtelenségével magyarázták azt, hogy miért nem tudják visszafizetni a pénzüket. Meg nem erősített információ szerint a cég számláját inkasszálta egy pénzintézet, a vagyonának egy részét pedig a csoporttagok "érdekében kívánta befektetni".



A károsultak egy része feljelentetést tett a rendőrségen. A VIII. kerületi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen nyomoz csalás bűncselekményének gyanúja miatt, az ügyben gyanúsítotti és tanúkihallgatások vannak folyamatban – tájékoztatta lapunkat a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya. A károsultak számát és veszteségét nehéz megbecsülni. A PI a kilencvenes évek végén sokat hirdetett és sok tagot toborzott, évente több tíz, száz főt meghaladó létszámú csoportot szervezett, a tagok száma több ezerre becsülhető. Forrásunk mintegy negyven, hozzá hasonlóan pórul járt taggal vette fel a kapcsolatot.

A PSZÁF az erre vonatkozó jogszabály híján nem ellenőrizte a PI működését, mint gazdasági társaságot azonban 2005-2006-ban vizsgálta jogosulatlan betétgyűjtés gyanújával, de ez nem volt megállapítható – mondta lapunknak Binder István, a pénzügyi felügyelet szóvivője.

A Gazdasági Versenyhivatal szintén ezekben az években vizsgálta a PI reklámjait – más vásárlói klubokhoz hasonlóan –, és megállapította, hogy 2004-2005-ben a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon reklámozta a tevékenységét. A céget ötmillió forintos bírsággal sújtották – tudtuk meg Gondolovics Katalin sajtószóvivőtől.

Egy fórumozó 2010 októberében azt írta, hogy a PI ismét elérhetővé vált a Váci úti irodájában. Lapunk a múlt héten telefonon kereste a céget, ám az interneten látható száma nem kapcsolható, a cégkivonatában szereplő, XII. kerületi, Galgóczy utcai székhelyén, a Váci úti, valamint VIII. kerület, Rákóczi úti telephelyén nincs nyilvánosan elérhető telefonszáma, mint ahogy új tulajdonosának, az F.B.Z. Studio Kft.-nek sincs. E kft. székhelye szintén a Váci út 39. szám alatt van, a tulajdonosa Szűcs József, a PI felügyelőbizottsági tagja és Fehér Erzsébet, aki 2001-2008 között volt a PI fb-tagja. A fő tevékenységként ingatlanügynöki, majd saját tulajdonú ingatlan adásvétellel foglalkozó PI a cégbírósági adatok szerint 2001-től zrt. formában működött, korábban tíz évig kft.-ként.

Ács László vezérigazgató két fia, Ács Gábor és Zoltán 2010 augusztusáig volt részvényese a társaságnak, azóta az F.B.Z Studio. Nem bejegyzett tulajdonosként Bicsák Imre neve is szerepel a cégadatokban. Bicsak az ügyvezetője és az egyik tulajdonosa a 2010 májusában 500 ezer forinttal alapított Promo-Indra Kft.-nek, e társaság székhelyének címe azonos a PI Váci úti telephelyével és ugyanazok a tevékenységi körei (mind a 29 bejegyzett tevékenység). A tulajdonosi körben nincs átfedés a zrt. és a kft. között. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint Bicsák tavaly augusztus óta üzletrésszel rendelkezik a Váci út 39. és 41. szám alatt bejegyzett V 39-41 Ingatlanforgalmazó Kft.-ben is. A V 39-41 egyike azon társaságoknak, amelyek a tulajdonosok, a cégvezetők vagy a felügyelőbizottsági tagok személyében részben azonosak a PI volt és jelenlegi tisztségviselőivel, illetve egymással is átfedésben vannak. A V 39-41-et 2002-ben alapította a jelenleg felszámolás alatt lévő, egykor autóbérléssel foglalkozó Hung a Rent (korábban Inka Rent a Car) Rt. és az akkor PI fb-tag Fehér Erzsébet. (A Váci úti ingatlanokat - a hvg.hu tavaly decemberi cikke szerint - a Hung a Rent 2002-ben egymillió forintért adta el a V 39-41-nek, alig egy hónappal azután, hogy bejegyeztette a kft.-t, és ellene már egyik hitelezője felszámolási kérelmet nyújtott be a bíróságon. A Fővárosi Bíróság szerint az adásvétel a Hung a Rent hitelezőinek kijátszására szolgáló, vagyonát csökkentő jogügylet volt. A tulajdonoscserét ugyanakkor a földhivatal az adásvételi szerződés formai hiányosságai miatt nem jegyezte be. Az ingatlan 2009-es, felszámolás alatti eladásával kapcsolatban több eljárás is folyamatban van. Az ügyről a hvg.hu-nak a Hung a Rent és a V 39-41 "képviseletében" Ács László nyilatkozott, akinek neve azonban nem szerepel a cégnyilvántartásban.) Ácsot a PI vezérigazgatói székében 2010 novemberében Fehér Csilla követte, aki Áccsal azonos lakcímmel szerepel a cégadatokban.

Az Opten adatai szerint Fehér Csilla, a testvérével, Fehér Erzsébettel, valamint Szűcs Józsefnével együtt tulajdonosa a 2008 óta felszámolás alatt lévő Radol Ipari Kft.-nek. A Radol Szűcs Ákossal együtt tulajdonosa a felszámolás alatt lévő Hung a Rentnek. Szűcs Ákos a vele azonos lakcímmel bejegyzett Szűcs Józseffel együtt felügyelőbizottsági tag a PI-ben. A Radol fő tevékenysége szintén a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, a felszámolása során kiírt értékesítési pályázatokból kiderül, hogy milliárdos nagyságrendű vagyon "ragadt bent" a cégben. A felszámolási vagyonba tartozik a Galgóczy utca 1-3. szám alatti lakópark lakásainak egy része - ez a címe a PI és a Radol bejegyzett székhelyének is -, valamint kerepesi földingatlanok is. A Galgóczy utcai címre van bejegyezve a végelszámolás alatt lévő Galgóház Ingatlanhasznosító Kft. is, amely a PI és a KST Ügynöki Kft. tulajdonában van.