Bő egy év alatt 517,6 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg hazai és külföldi befektetők az országban, amelyekkel 5811 munkahelyet teremtettek. Jászfényszarun az elmúlt hónapokban fejezték be a a thyssenkrupp Components Technology új futómű- és meghajtás-alkatrész előállító üzemének építését is - derül ki az MTI beszámolójából.

A mintegy 33,5 milliárd forintból, a magyar kormány több mint 10,5 milliárd forintos támogatásával, zöldmezős beruházással megépült gyárkomplexum mintegy 500 új munkahelyet teremt a telephelyen 2019-ig.

Nem elég Európa legversenyképesebb országai közé kerülni, tartósan ott is kell maradni - mondta a politikus. Egy versenyképes országhoz tőkeerős nagyvállalatok, azokhoz szervesen kapcsolódó kis- és közepes vállalkozások, valamint kiválóan képzett munkaerő szükséges, de kellenek erős nagyvárosok és velük együtt erősödő vidék is.

A német cég beruházásáért első körben 12 ország 60 helyszíne állt rajthoz és versenyzett, ebből választották ki a mintegy öt és félezer lakosú Jászfényszarut.

Magyarországon nemcsak ötletek vannak, hanem azokat igyekeznek gazdasági modellé alakítani. Ezt hívják magyar modellnek, amely ez idáig jól teljesít.

A magyar modell egyik pillére a teljes foglalkoztatottság. A második pillér, hogy Magyarországon sem a munkaerő, sem a demográfiai problémákat nem lehet "kívülről" megoldani. Magyarország nem akarja a demográfiai problémáit bevándorlással és migránsokkal megoldani. A harmadik pillért a versenyképes környezet, a rugalmas munkaerő-piaci szabályozás, a vonzó adórendszer jelenti, a szakképzési rendszert pedig a munkapiaci igényeknek megfelelően alakítják át - sorolta a kormányfő, aki a következő négy év egyik legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy a német rendszer előnyeit átemelve, a régi magyar szakmunkásképzés hagyományait felhasználva létrehozzanak egy új, modern, működő szakképzési rendszert.

A parlamenti választásokról szólva Orbán Viktor kiállt az eddigi kormányzati gazdasági, politikai irányvonalak megtartása mellett, és a választás tétjének nevezte a magyarországi beruházások, városfejlesztések folytatódását. Szavai szerint

a fejlődésnek két feltétele van: a kiválóan képzett szakmunkások megléte és az ország biztonsága.

(Képünk illusztráció.)