Először is azt célszerű eldönteni, hogy a lakás melyik helyiségében használja majd az új készüléket. Egyrészt egy kisebb szobába nem célszerű egy túlzottan nagy tévét elhelyezni, másrészt más igényeknek kell megfelelni akkor, ha a konyhába, a hálószobába, a gyerekszobába vagy a család minden tagja által használt nappaliba keresi a legjobb megoldást.

Nem a leghatalmasabb a legjobb

Ha túl közel ül egy túl nagy tévéhez, akkor hosszú távon nehezebbé, fárasztóbbá válhat a teljes kép befogadása, hiszen még a tökéletes kép is pixelessé, szemcséssé válhat. Az ökölszabály: körülbelül akkora tévét vegyen, amely képátmérője fele annak a távolságnak, ahonnan nézi.

Konyhai elhelyezésnél a kisebb méretű, ám széles betekintési szöget biztosító televíziók közül érdemes válogatni. Utóbbi követelményt az úgynevezett IPS panellel szerelt készülékek teljesítik, amelyek oldalról nézve is torzításmentes képet adnak. Ez azért különösen hasznos, mert a konyha olyan helyiség, ahol az ember sürög-forog, vagyis nem egy fix helyről követi a műsort.

A hálószobába okos tévét célszerű beszerezni. Így az esti film, sorozat után még gyorsan, kényelmesen át lehet futni a híreket a neten, böngészni egy kicsit, esetleg reggel, indulás előtt játszani egyet, illetve megnézni egy érdekes videót a YouTube-on.

A nappaliba egy, a helyiség méretéhez - pontosabban a nézőtávolsághoz - leginkább illeszkedő képátlójú OLED tévé lehet az optimális választás a kifutó lcd és plazmatévék helyett. Az OLED-technológia organikus fénykibocsátó képpontokat alkalmaz, amelyek saját maguk képesek fény kibocsátására és színek létrehozására, így a képeket megjelenítő kijelző külön háttérvilágítás nélkül tud működni. Mivel a nappalink a házunk, lakásunk középpontja, a dizájn sem mindegy: egy jól megválasztott vékony, kecses, ívelt modell tovább emeli a helyiség fényét - hívja fel a figyelmet Szili Krisztián, az LG Electronics Magyar Kft. szakértője.

Drága lehet az olcsó készülék

Fontos szabály, hogy a vásárlásnál ne csak az árcédulát nézze. Legalább ennyire fontos a beszerzési forrás, azaz a tévét értékesítő kereskedő gondos kiválasztása is. Gyanús lehet a túlzottan vonzó ár - az adott esetben szürkeimportban érkező készülék olcsóságára később könnyű ráfizetni, ha a garanciális problémával nem éri el a kereskedőt. Ugyanígy célszerű óvatosan bánni a szépséghibásként értékesített készülékekkel is, hiszen azok nem egy esetben már javított termékek, csupán néhány hónapra szóló garanciával.

Érdemes a legkorszerűbb technológiát, a legjobb minőségi paramétereket választani. Különben könnyen lehet, hogy két év múlva már nem lesz megelégedve az akkor még szinte új készülék tudásával, szolgáltatásaival.

Éppen ezért érdemes a 4K (vagy Ultra HD, UHD) felbontású készülékeket választani, amelyek a ma már elterjedt full HD felbontás négyszeresét tudják. Mivel a tévécsatornák még csak legfeljebb HD-ben sugároznak, mindenképpen célszerű olyan tévét a kosárba tenni, amely rendelkezik az úgynevezett felskálázást biztosító technológiával. Ez képes arra, hogy az alacsonyabb felbontású full HD filmekből, műsorokból szoftveresen 4K-t közelítő mozgóképet hozzon létre - mondta az LG szakértője.