Az IIB felsővezetése munkamegbeszélést tartott az EY nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég magyarországi képviselőivel, miután a cég nyerte a pályázatot, ahol a bank könyvvizsgálójának választották. Így megismerték az EY Hungary vezetőit, akik a bank székhelyének Moszkvából Budapestre történő költöztetésében is folyamatos együttműködnek az IIB-vel - írja honlapján az orosz vezetésű szervezet.

A pénzintézet eredetileg a KGST-ben töltött be fontos szerepet a Szovjetunióval szövetséges országok közötti pénzügyi, beruházási ügyletekben. A rendszer megdőlése után, a '90-es években veszített jelentőségéből, majd az elmúlt több mint tíz évben újra aktivizálta magát. Magyarország annak idején a Nemzetközi Beruházási Bank alapító tagja volt, de később a bank nem kellően átlátható és nem eléggé hatékony működése miatt 2000-ben kilépett a szervezetből, és megfigyelőként folyamatosan figyelemmel kísérte annak munkáját, végül 2015-ben újra teljes jogú tagja. Az IIB-nek jelenleg Bulgária, Kuba, Csehország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam a tagja Magyarország mellett.

A pénzintézet a hidegháború a KGB műveleteinek fedésében is részt vett, és miután a titkosszolgálat egykori vezetője, a jelenlegi Vlagyimir Putyin élesztette újjá tetszhalott állapotából 2012-ben, sokat támadják azzal az IIB-t, hogy kémtevékenység lehet mögötte. Ezt a bizalmatlanságot pedig a hazai közvéleményben csak fokozta az, hogy a magyar kormány elfogadta azokat a feltételeket, amelyek lényegében a hazai törvények felé helyezi a bankot. Az orosz vezetésű szervezet teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól.

A bank minden tulajdona mentesül bármiféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek oda be, ha a bank hívja őket. Nem köteleznék a számviteli szabályok bevezetésére sem. Ha az ügyleteihez szüksége volna valamely speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, akkor úgy kellene tekinteni, mintha már rendelkezne azzal. A bank valamennyi tulajdona és bárminemű tevékenysége, művelete mentességet kap, valamint az ott dolgozók diplomáciai immunitást kapnak.

A IIB Igazgatótanács elnöke, Nikolaj Koszov üdvözlő beszédet intézett a keddi találkozón az összegyűltekhez, melyben röviden ismertette az IIB "Növekedési Stratégiáját" a 2018-2022-es időszakra. Mint elmondta, a bank minden tevékenységi területen javított teljesítményén.

Az EY könyvvizsgálói pozitívan értékelték a Nemzetközi Beruházási Bank reformjait és aktuális teljesítményét, hangsúlyozva ezek között, hogy az IIB a magyar fővárosba, vagyis Európába helyezi át a központját.

Az Egyesült Államok a már ismertetett aggályok miatt többször is jelezte, hogy nem támogatja a lépést. Míg Magyarországon süket fülekre találtak, amikor egyeztettek a kormánnyal a mentességek esetleges visszavonásáról, addig Csehországban nyomást gyakoroltak Prágára, hogy lépjen ki a bankból.