A 2020-as pénzügyi évet (2019. szeptember 1-től 2020. augusztus 31-ig) a globális járványhelyzet okozta nehézségek ellenére a magyarországi Ikea 8,5 százalékos növekedéssel, és így 98 milliárd forint teljes árbevétellel zárta. A pandémia miatt nem történtek elbocsátások, sőt, munkatársak létszáma 13 százalékkal növekedett ebben az időszakban - mondta a portálnak Iváncsics Elíz.

A toborzás jelenleg is folyik: több mint 60 nyitott pozícióba több mint 100 munkatársat keres a lakberendezési áruházlánc. A kezdőbérek kapcsán a vezető két munkakörről nyilatkozott. Egy kezdő teljes munkaidős pénztáros alapbére bruttó 240 ezer forint, míg egy kezdő eladóé 260 ezer forint. Erre jönnek rá a pótlékok és egyéb juttatások mint például a kedvezményes dolgozói étkezés. Ezekben a pozíciókban munkatársak hétvégén és délutáni műszakban is dolgoznak, ami az alapbérüket megközelítőleg 15 százalékkal emeli meg.

Az Ikeánál 2021-ben a munkatársak bére átlagosan közel 10 százalékkal emelkedett. Iváncsics szerint a munkavállalóink béremelésének mértékét három tényező határozza meg: a munkakör (munkavállaló bére a bérsávhoz viszonyítva), a teljesítményértékelés és a kompetenciaszint.

Ezen elvek alapján a legnagyobb mértékben a minőségellenőrök, a lakberendezési tanácsadók, a főpénztárosok, az eladási csoportvezetők és az eladó munkatársak bére növekedett. De például átlag felett növekedett a pénztárosok, az éttermi munkatársak és vevőszolgálati munkatársak bére is.

Béremelésben csak azok a munkatársak nem részesültek, akiknek nem volt megfelelő a teljesítménye, illetve akiknek a jogviszonya az IKEA-nál 6 hónapnál rövidebb volt, vagy akiknek az aktuális bére már elérte a bérsáv maximumát. A bérsávokat évente vizsgálják felül.