A magyarok takarítani, a csehek és szlovákok rendet rakni szeretnek - derül ki az Ikea legújabb régiós felméréséből.

Balhé a kupi miatt

A magyarok és szlovákok 49-49 százaléka élvezi a takarítást, a csehek viszont kevésbé rajonganak ezért, 55 százalékuk szükséges rossznak tartja. A rendrakásnál más a helyzet: a magyarok 68 százaléka nem viseli el, ha kupleráj van a lakásban, a cseheknél 78, a szlovákoknál 80 százalék az arányuk.

A kutatás szerint a régió Ikea-vásárlói közül 10-ből 6-nak van háziállata, Magyarországon pedig körülbelül 7 millió házi kedvenc él háztartásokban. Egyharmaduk kutya, egyharmaduk macska, a maradék harmadot pedig a kisemlősök, halak, teknősök vagy papagájok adják. A háziállatokkal élő magyarok, csehek és szlovákok többségét leginkább az elhullott szőr zavarja, teljes azonban az egyetértés abban, hogy ez állattartás természetes velejárója. A háziállatokkal élők sokkal inkább elviselik a kutyák és macskák okozta koszt, rendetlenséget, még akkor is, ha vendéget várnak, mint partnerükét, akikkel a legtöbbször azért pattan ki a vita, mert nem foglalkoznak kellőképpen a rendrakással, takarítással.

Az ágyba inkább ne

Amellett, hogy a háziállatok okozta koszt és rendetlenséget a legtöbben elfogadják, van, ami már nem fér bele. A magyarok 73 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy háziállata az ágyában aludjon. Ebből a szempontból a legelfogadóbb a 18-29 éves korosztály, a legkevésbé a 60 fölötti korosztály tűri el.

Az Ikea-kutatás szerint nem az esetlegesen okozott rendetlenség az elsődleges oka annak, hogy a régióban élők nem tartanak háziállatot, azok inkább a felelősség, idő és energia.

A címlapkép forrása: Shutterstock.