A "Tisztítsuk meg az országot!" nevet viselő program keretében a MÁV 2020 ősze óta - tehát alig fél év leforgása alatt - további mintegy 98 köbméter hulladékot gyűjtött össze és távolított el a területről. A Francia út környékén végzett hulladék-elszállítások költsége megközelíti a 9 millió forintot - közölte a MÁV, hozzátéve, hogy a területen újra és újra megjelenő, nagy mennyiségű illegális szemétlerakás kiemelt vasútbiztonsági kockázatot is jelent.

A vasúttársaság elkötelezett abban, hogy felszámolja a hosszú évek óta fennálló, tarthatatlan helyzetet a közbiztonság, a környezet tisztaságának biztosítása, és az ott élők életminőségének hosszú távú javítása érdekében - áll a közleményükben.

A szemetet az esetek többségében az ott lévő garázsok tövében helyezik el. Tavaly a MÁV felmondta a Francia úti garázsokat érintő valamennyi területbérleti szerződést, és amennyiben a bérlők a garázs elbontására való felszólításnak nem tesznek eleget, a vasúttársaság peres úton rendezi az ügyet.

A MÁV fővárosi és vidéki vasúti területeiről 2020-ban elszállított illegális hulladék összmennyisége meghaladta a 2120 tonnát, amelynek elszállítása csaknem nettó 107 millió forintba került. A vasúttársaság öt év alatt országos szinten mintegy 19 000 tonna illegális hulladékot szállíttatott el, hozzávetőlegesen félmilliárd forint költséggel.