A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) tartott közös ellenőrzésen a szakemberek ugyanis megállapították, hogy az üzlet a szükséges engedély és adószám nélkül végezte tevékenységét, emellett a helyszínen a műszaki, a higiéniai és a személyi feltételek nem voltak alkalmasak élelmiszer készítésére. Az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

A mai bejelentés szerint még április végén a Nébih szakemberei a NAV munkatársaival együtt egy Pest megyei, pizzakészítéssel és kiszállítással foglalkozó magánszemélynél tartottak ellenőrzést. A vizsgálat során megállapították, hogy az egység az élelmiszer-előállításhoz szükséges engedéllyel és adószámmal nem rendelkezik.

QP | Quality Placement

A Nébih közlése szerint a a gödöllői Félix pizzériát Forgács Sándor üzemeltette.

A helyszínen több, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő műszaki, higiéniai és személyi hiányosságot is feltártak a szakemberek. Például melegvíz-ellátás nem volt sem mosogatáshoz, sem kézmosáshoz, a padozat pedig takarítatlan volt. A helyiség olyan tárgyakkal és eszközökkel volt tele, amelyek az ételkészítéshez nem szükségesek (monitor, óriás sakkbábuk, gépkocsi akkumulátorok, motorolaj, rossz hűtőszekrények). A pizza készítését és kiszállítását végző személyek a szükséges egészségügyi igazolásokkal nem rendelkeztek.

Az egységben fellelt nem nyomon követhető és lejárt alapanyagokat a hatóság a helyszínen a forgalomból kivonta és az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette.  A Nébih végül 6 tétel, összesen 43,7 kilogramm jelöletlen, ezáltal nem nyomon követhető és lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszert (pizza alapanyagot) vont ki a forgalomból (ezek közt volt csirkehús, sült csirke, parasztkolbász, virsli, fagyasztott zöldborsó, nyers pizzatészta).

A NAV is eljárást indított, amelynek eredménye akár egymillió forint mulasztási bírság is lehet, és a pizzázó nyilvántartásai alapján utólagos vizsgálatra is sor kerülhet.

Képünk illusztráció.