Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eddigi kínálatvezérelt szakképzés helyett a keresletvezérelt szakképzést kell bevezetni, ami azt jelenti, hogy szorosabb kapcsolatokat kell kialakítani a munkaerőpiac vállalkozói oldalával - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy konferencián az MTI tudósítása szerint. (Újabb cég döntött százezres cafeteriáról.)

Az államtitkár bejelentette: kedden benyújtották a parlamentnek a szakképzési- és felnőttképzési törvény módosítását, amely szavai szerint a rugalmasabb képzések irányába mutat. Várhatóan decemberben fogadhatják el a törvényt, amely lehetőséget biztosít majd az úgynevezett rész-szakképzésre, vagyis adott esetben nem kell egy egész OKF-s szakmát megtanulni, csupán egy-egy modult, amire éppen szüksége van a gazdasági szereplőknek. Később több ilyen modulból felépíthető a teljes szakma - ismertette az államtitkár.

Példaként említette: ha egy vállalkozásnak ívhegesztőre van szüksége, erre néhány hónap alatt ki lehet képezni a munkavállalót, nem kell végigtanulnia három évig az összes hegesztési formát, amit persze később elsajátíthat.

Azt szeretnék elérni, hogy a szakképzésnek ismét olyan tekintélye legyen, mint volt az 1970-es, 1980-as években. Ennek érdekében a kihívások között említette Cseresnyés Péter a gazdasági igények kielégítését, a duális képzés erősítését és a szakképzési rendszer színvonalának erősítését - írja az MTI.

A kép forrása: Pixabay