A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei az élelmiszerkönyi előírások figyelembevételével laboratóriumi körülmények között vizsgálták többek között azt, hogy a termékeknek - jellegüktől függően - megfelelő-e a só, cukor és zsírtartalmuk - közölte a NFH.

A mindenki által rendszeresen fogyasztott sütőipari termékeket, kenyereket és péksüteményeket vizsgáltak. Az utóbbi termékcsoportba tartozik többek között a vajaskifli, a vizes zsemle, a tejeskifli és a finom pékáru is.

A 80-féle vizsgált termék között szerepelt 31-féle kenyér és 49-féle péksütemény.

A 31-féle kenyér közül 9 esetben, a 49-féle péksüteményből pedig 21 esetben merült fel kifogás. A legjellemzőbb probléma a túl magas - megengedett határértéken felüli - sótartalom volt, néhány terméknél pedig a zsírtartalom nem megfelelő arányát állapították meg.

A vizsgált termékek között vannnak például Jókenyér-termékek, és a Tesco, Lidl, Penny Market, Spar, Príma Pék, Ceres, Fornetti, Turul Pékség és Karancs Pékség által forgalmazottak, illetve gyártottak - a részletes terméklista és eredmények itt találhatóak.

A vizsgálatról videó is készült: