Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta. A közbeszerzést koordináló A Volán Buszpark Kft.-hez 60 regionális és 40 elővárosi szóló autóbusz került.

A 60 regionális alkalmazású Credo Inovell és 40 elővárosi Credo Econell Euro 6 dízelmotorral, robotizált sebességváltóval készült. A buszok természetesen légkondicionáltak, alacsony padlósak, van rajtuk utasinformációs rendszer, az Econellekben pedig a padló alatt csomagokat is lehet szállítani.

Az autóbuszok négy régióban

  • a miskolci ÉMKK - Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nél,
  • a szombathelyi ÉNYKK - Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nél,
  • a szolnoki KMKK - Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nél,
  • valamint a tatabányai KNYKK - Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nél

állnak forgalomba

A 100 új autóbusszal a hazai közforgalmú közlekedési társaságoknál üzemelő Credók száma meghaladja az 1 300-at. A buszok aránya a helyközi buszparkban már több mint 20 százalék.

A Credo buszok 75 - 80 százalék vételár arányos magyar értékhányada a legmagasabb a hazai gyártmányok között. Magyar terméknek számít a komplett vázszerkezet, valamint szinte minden beépülő fém alkatrész, amelyeket a Kühne állít elő.

Credo buszok
Kép: Forrás: Kravtex-Kühne

A mezőgazdasági gépgyár mellett összesen mintegy 70 magyar gyártó és beszállító vesz részt a Credo buszok gyártásában. A legnagyobb beszállítók - mint például a Rába és a Graboplast - mellett hazai kis- és közepes vállalkozásoknak is munkát ad az autóbuszgyártás. Ezek között megtalálhatók olyan cégek is, mint a győri Esély Közhasznú Nonprofit Kft., amely csökkent munkaképességű embereket alkalmaz a függönyök szabására, varrására.ű

A borítókép forrása: Kravtex-Kühne