Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kérdőívet 97 vállalati szakember töltötte ki 2016 októberében. Az általuk képviselt cégek 35 százaléka 50 főnél többet, 48 százaléka 250 főnél többet foglalkoztat; és regionálisan jellemzően a közép-magyarországi és a dunántúli régióban találhatók. Az iparági besorolás szerint több mint 50 százalékot tesz ki a következő három szektorból érkező válaszok száma: a szolgáltatás, a járműipar és közlekedés, valamint az élelmiszeripar és mezőgazdaság.

A szervezet arra kereste a választ, hogy a vállalatok a következő 6-12 hónapban hogyan látják a munkaerő létszám alakulását a cégüknél. Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók többsége (65 százaléka) munkaerő felvételt tervez, 34 százalékuknál pedig változatlan helyzettel számolnak, mindössze 1 százalékuk tervez elbocsátást. A kialakult hiányhelyzetet jellemzően munkaerő felvétellel kívánják enyhíteni, emellett azonban a belső hatékonyság javítása, a folyamatok újragondolása, vagy a belső átképzések is a tervezett eszköztár részét képezi.

Forrás: MLBKT

A keresett pozíciók a kitöltők által képviselt iparágaknak megfelelően heterogenitást mutatnak, de van néhány kiemelkedően keresett munkakör. Eredményeink több helyen összecsengenek a ManpowerGroup legfrissebb eredményeivel, ahol a top hiányszakmák között a gépkocsivezető és a betanított munkaerő is az élbolyban található.

A válaszadók többsége meghirdeti megüresedett pozícióit, a hirdetési csatornák között a saját honlap a legnépszerűbb, ezt követi a fejvadász megoldás, illetve a közösségi oldalak használata. A sajtóban és kormányzati kommunikációban is gyakran megjelenő, a munkaerő-piaci gondok enyhítésére alkalmas megoldások működőképességét is véleményezték a kitöltők.

Vezető helyen a béremelés szerepelt, a járulékcsökkentést és a képzési rendszer átalakítását a külföldi munkaerő alkalmazása követi. Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók tisztán látják helyzetüket, a kialakult munkaerő-hiányt és vannak elképzeléseik annak kezeléséről.