Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Evgeny Tankhilevich a DV Vasas Szakszervezeti Szövetség hivatalos honlapján található levelében emlékeztet, hogy az igazgatóság 2013. február 20-án döntött a Lőrinci Meleghengermű és a hozzá kapcsolódó szervezeti egységek, funkciók megszüntetéséről. A csoportos létszámleépítés keretében az ISD Dunaferr Zrt.-nél 251 dolgozó munkaviszonyát szüntetik meg. Az érintett dolgozók között 98 betanított munkás, 93 szakmunkás, 33 ügyintéző, 25 vezető beosztású és 2 ügyviteli alkalmazott van.

A tervezet szerint a felmondási idők függvényében a csoportos létszámleépítés várhatóan 2013 augusztusában fejeződik be. A munkáltató szándékai szerint valamennyi érintett munkavállaló munkaviszonya - a vonatkozó jogszabályok szerint - késedelem nélkül megszüntetésre kerül. A létszámleépítés technikai lebonyolításáról a cégvezetés és a központi üzemi tanács közötti tárgyalások szerdán kezdődhetnek meg.

Tavaly december 5-én tájékoztatta a gyáregység üzemi szakszervezetének elnöke az MTI-t, hogy leállt a munkavégzés az ISD Dunaferr Zrt. Lőrinci Meleghengerművében és a dolgozókat szabadságra küldték. Iványi Ildikó akkor azt közölte, hogy az ügyben a cégvezetés részéről semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak.

A munkáltató akkori tájékoztatása szerint a gyártás leállítása megtörtént, további intézkedésig a szabadsággal rendelkező munkavállalókat folyamatosan szabadságra küldik.

Az ISD Dunaferr Zrt. 2012. augusztus 21-én jelentette be csoportos leépítési szándékát a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központnál, ebben 221 fő elküldésének tervét jelezték a Lőrinci Meleghengermű tevékenységének megszüntetése miatt. A cégcsoport kommunikációs vezetője akkor az MTI-nek elmondta, hogy a mintegy 5 ezer 300 munkavállalót foglalkoztató cégcsoport a fő tevékenységéből származó veszteségei miatt kényszerül a Lőrinci Meleghengermű bezárására, valamint szigorú költségtakarékossági programjának folytatása mellett az év végéig összesen 800 dolgozója elbocsátására.

A Lőrinci Meleghengermű vesztesége a tavalyi év első felében elérte az ötmillió dollárt (1,1 milliárd forintot), s a helyzet javulásának nincsenek jelei. A veszteség oka egyebek között az, hogy az acélpiacon rendkívül alacsonyak a termékárak, elhasználódtak a gyártómű berendezései, továbbá magasak a költségek.