A cégek által juttatásként adott Szép-kártyás összegeket nemcsak a turizmus-vendéglátásban, illetve szabadidős tevékenységekre lehetett elkölteni, hanem idén február és június között élelmiszerre is. A 24.hu arra volt kíváncsi, hogy a kormány miért nem hosszabbította meg június 30. után az élelmiszerbolti vásárlás lehetőségét, ám az illetékes hivataloktól nem kapott választ.

A vendéglátó szektor a bevezetéskor aggódott, hogy a koronavírus-járvány alatt padlóra került ágazattól vonnak el forgalmat, ha lehetővé teszik a Szép-kártyás élelmiszer-vásárlást. A kártyakibocsátóktól érkezett visszajelzések alapján azonban az élelmiszer-vásárlás mellett a többi szegmens forgalma is emelkedett az öt hónap alatt.

A húsvét éreztette hatását

A kártyakibocsátóktól érkezett adatok alapján február 1. és július 1. között több mint 41,5 milliárd forintért vásárolt a lakosság a boltokban élelmiszert a Szép-kártyákkal. Az április volt a legerősebb hónap – talán nem függetlenül a húsvéttól. 

Az OTP-nél 2022. január és június között 2021 azonos időszakához képest 34 százalékkal volt magasabb a Szép-kártyás költés. A növekedés forintban kifejezve majdnem megegyezett az élelmiszerre fordított összeggel, azonban ez szerintük nem jelenti azt, hogy a növekmény kizárólag az élelmiszer-forgalomnak volt köszönhető.

Ez is, az is

Az élelmiszer-vásárlási lehetőséget nagyon markáns tényezőnek tartják a forgalomnövekedésben, de a költéseket még számos folyamat befolyásolta. Emlékeztettek, hogy 2021 első hónapjaiban a koronavírus járvány miatt alacsony volt a Szép-kártyaköltés, majd májustól meredeken emelkedett, nyáron pedig – részben azért is, mert a járvány miatt a szokásosnál többen nyaraltak belföldön – rekord összeget ért el.

Idén az első negyedévben az alacsony bázis miatt is nagyon markáns volt a költés növekedése tavalyhoz képest, júliusban viszont elmaradt a tavalyi nagyon magas szinttől. Ebben, úgy vélik, szerepet játszik, hogy a korábbi hónapokban sokan elköltötték élelmiszerre azt az összeget, amit e lehetőség nélkül szabadidős szolgáltatásokra fordítottak volna. A többi Szép-kártya-kibocsátó hasonló tapasztalatokról számolt be.

Igazán nagy segítséget most jelenthetne sokaknak, ha a keresztzsebes rendszer révén továbbra is vásárolhatnának a kártyákkal. Az infláció nagyon felgyorsult az elmúlt hónapokban. A legfrissebb júliusi adatok szerint a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. Az élelmiszereknél volt a KSH szerint az egyik legmagasabb az infláció, a termékek ára átlagosan 27,0 százalékkal emelkedett. Ezen belül a leginkább a margarin (65,8 százalék), a kenyér (57,9 százalék), a sajt (52,6 százalék), a száraztészta (49,1 százalék), a tejtermékek (43,8 százalék), a baromfihús (38,8 százalék), a péksütemények (38,5 százalék) és a tojás (37,5 százalék) drágult.