A Világbank a koronavírus-járvány újabb fellángolása, valamint az ellátási láncokban tartósan fennálló zavarok és a kevesebb költségvetési támogatás miatt az idei évre vonatkozó globális növekedési becsléseit visszavágta. Viszont a különböző régiókban teljesen eltérő válságokkal kell megküzdeniük az államoknak a Bloomberg szerint.

Az Egyesült Államokban a fogyasztói árak emelkedése még erősítheti a gazdasági növekedést, amely már így is rekordon van. Miután tavaly közel négy évtizede a legnagyobb mértékben nőtt az infláció, nőtt a teher az amerikai háztartásokon és növekedett a nyomás a Federal Reserve döntéshozóin, hogy cselekedjenek. Tavaly a fogyasztói árindex növekedése nagyrészt a magas árupiaci inflációnak volt köszönhető. Az élelmiszerek és az energia nélkül az áruk árindexe 10,7 százalékkal emelkedett, ami 1975 óta a legnagyobb 12 havi emelkedés. Viszont a fogyasztói hangulat január elején az előrejelzettnél nagyobb mértékben csökkent a szárnyaló inflációval és a gyorsan terjedő omikron-változattal kapcsolatos aggodalmak erősödése miatt. Az amerikaiak arra számítanak, hogy az árak éves szinten 3,1 százalékkal fognak emelkedni a következő öt-tíz évben, ami 2011 óta a legmagasabb érték.

Az Egyesült Államokban a 10 éves kincstárjegyek hozamának megugrását követve a jelzálogkamatok harmadik egymást követő héten emelkedtek, és közel két éve a legmagasabb értéket érték el. A jelek arra utalnak, hogy a hitelfelvételi költségek tovább emelkednek, ami növelné a lakásvásárlók terheit, akik már így is nehezen engedhetik meg maguknak a vásárlást.

Európában az energiaárak ütik ki a növekedést

A magasra szökő energiaárak szorongatják az európai fogyasztókat, akik kétségbeesetten vágynak némi enyhülésre a koronavírus, a zárlatok két éve tartó időszaka után. Az Európai Bizottság felmérése szerint a pénzügyi nehézségek egyre jobban megviselik a háztartásokat, akik jobban aggódnak az árak miatt, mint bármikor ebben az évszázadban, és kevésbé hajlanak a költekezésre.

Németország a világjárvány második recessziója felé tart, miután a koronavírus omikron törzsének megjelenése súlyosbította a kínálati nehézségekből és az elmúlt három évtized leggyorsabb inflációjából eredő termeléscsökkenést. Ez rossz hír a magyar gazdaság, amely számos ágazatban - mezőgazdaság, autó- és feldolgozóipar - kitett a német fogyasztói keresletnek.

Emmanuel Macron öt éven át küzdött a francia politika fősodrának pereméről érkező kihívások ellen. Áprilisban azonban újraválasztására törekszik, és lesz is mire hivatkoznia: a francia gazdaság robusztus növekedésére. A francia GDP már meghaladja a 2019-es, válság előtti szintet, ami se Németországra, se az Egyesült Királyságra nem igaz.

 

A japán háztartások inflációs várakozásai 13 éve a legmagasabbra ugrottak, ami azt mutatja, hogy az energia drágulása befolyásolja a hangulatot, még akkor is, ha az általános áremelkedés messze a Bank of Japan által kitűzött cél alatt marad.