Az elmúlt időszak energiadrágulása miatt már az is kérdés, mi lesz a fürdőkkel, uszodákkal, fedett teniszpályákkal és jégcsarnokokkal - írja a Telex.

Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke szerint az energiaköltség a korábbi 8-15-ről 40 százalékra nőtt a fürdők kiadásai között, emiatt egyharmaduk, de talán a fürdők fele is bezárhat.

A drágulás összesen 350-500 millió forint pluszkiadást jelent, miközben fürdők megrogyása a turisztikai szektor egészére kihathat. Az külön kellemetlen, hogy a fürdők éppen két év pandémia után kezdtek talpra állni, de most az energiaárak miatt egyes szereplők az ellehetetlenülés határára sodródtak.

Megoldhatatlan feladványok

A fürdők, uszodák ráadásul gyakran önkormányzati tulajdonban vannak, a szakma megérti, hogy máshol lehetnek a prioritások: az önkormányzatoknak először a törvényben is megjelenő ellátási kötelezettségeiknek kell eleget tenniük. De a dilemmák így sem egyszerűek: támogassuk a fürdőket, vagy engedjük el ezt, noha ezzel a bevételt jelentő turizmust is eleresztjük?

A hatalmas energiadrágulás jegyáremeléssel nem követhető le, de ha mégis ezzel próbálkoznának a fürdők, akkor amiatt is további kereslet-visszaesés következne be a forgalmukban.

Nem lesznek buborékpályák

Horváth Henrik, a fóti Future Tennis Team klub és alapítvány vezetője elmesélte, hogy a teniszpályák nehézségeivel elsősorban a hazai versenysport kerülhet nehéz helyzetbe. A sátrak felállítása és kifűtése is nagy költség. Amíg alacsonyabb volt az energiaár, ugyan népszerűek voltak a sátrak (buborékok), amelyekbe a túlnyomás miatt eleve sok hő kell, de ezeknek nem kifejezetten jó a szigetelésük, könnyen kiszökik a levegő és így az energia is a sátorból.

A portál tud olyan esetről, amikor egy teniszcsarnok üzemeltetője 2022. szeptember 30-ig 124 forintért kap egy köbméter ipari gázt, de az új szerződése már 1450 forintra szól.