Csaknem félszáz coach fogott össze a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) és a Malév f.a. közös projektjében, amelynek keretében a volt malévos dolgozók ingyenes, pro-bono outplacement coaching támogatást kapnak munkahelyük elvesztésének feldolgozásához, hogy jobb esélyekkel foghassanak neki a karrierváltásnak. Az ICF magyar tagozata társadalmi felelősségvállalási programjának egyik legfontosabb célja, hogy a társadalom felé a tagjaink számára fontos értékeket (összefogás, együttműködés, empátia, tisztelet, felelősségvállalás) közvetítsenek, társadalmilag fontos szerepet teljesítsenek és változást indítsanak el a hátránnyal, méltánytalansággal küzdők életében.

KIlencvenen éltek a lehetőséggel

E célokat szolgálja a Malév-dolgozók ingyenes outplacement coaching támogatása, amelyben a magyar tagozata minden második tagja részt vesz, önkéntes alapon, szabadidejében - adta hírül a szervezet. A coachok rendszeres szakmai támogatást kapnak a projektben résztvevő tíz mentortól, szupervízortól. A coachok a volt Malévos  dolgozók számára 3 hónapos outplacement coaching folyamatot ajánlottak fel, kilencven volt malévos élt ezzel lehetőséggel. A coaching folyamatok lassan végükhöz érnek, amelyek eredményeképpen a dolgozók egy része új munkahelyet talált, más részük tudatosan és felkészülten jár már az interjúkra, piacképes önéletrajzzal, megerősödött önbizalommal és csiszolt interjútechnikával.

Nem könnyű a változtatás

Komoly kihívást jelent, hogy gyakran több évtizedes, speciálisan a repüléshez kötődő karriert tört meg a vállalat felszámolása. Érzelmileg nehéz helyzetbe kerültek az elbocsájtott dolgozók, hiszen sokan érettségi, vagy az első diploma kézhezvétele óta, szinte családtagként jártak nap mint nap a munkahelyükre - ez az állapot egyik pillanatról a másikra szűnt meg. Kikerültek a munkaerőpiacra, ahol sokuk semmilyen tapasztalattal nem bírt. A coachingban résztvevők többsége csalódással, de belenyugvással vette tudomásul a Malév felszámolását. Többeknél egy új munkalehetőségtől való megrettenés, a végleges változás tudatosulása okozta sokk feldolgozása vált a coaching során feladattá. Hasznos önismereti felismerésekkel gazdagodtak, és a korábbi sikertörténeteik, a nehéz helyzetek megoldásában való részvételük, korábbi kihívások megoldásának összegyűjtése által megerősödött önértékelésük, tudatosultak azon erősségeik, amelyek komoly értéket jelentenek bármely vállalat számára. Aktívan és érdeklődéssel vesznek részt a folyamatban, lelkiismeretesen és együttműködően dolgoznak a jövőjükön.

Az ICF részéről Hegedűs Dóra elnökségi tag és Schäffer Beáta CSR felelős vezetik a projektet. Nagyon örültem, amikor a Malév leállását követően egy volt kollégámon keresztül sikerült felvennünk a kapcsolatot az ICF-fel - mondta Király József a Malév f.a. hr-igazgatója. Rekordidő alatt, kemény, intenzív munkával sikerült megszerveznünk, hogy 90 maléves kolléga professzionális segítséget kapjon az őket ért sokk feldolgozásához, a Malév utáni élet elindításához.