A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal a honlapján publikálta, hogy mely cégek és milyen nevű projekttel nyertek el vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

A Vállalatok k+f+i tevékenységének támogatása néven futott felhívás a kiíró szándékai szerint a tudásintenzív, innovatív vállalkozásokat ösztönzi jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére. A konstrukció keretében közép-magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások valamint nagyvállalatok igényelhettek 80-500 millió forint közötti forrást, a Nemzeti intelligens szakosodási stratégiában meghatározott ágazati prioritások valamelyikéhez illeszkedve önállóan vagy konzorciumi együttműködésben végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük finanszírozására.

A pályázat első értékelési fordulójában február 15-ig 285 pályázat érkezett be mintegy 67,5 milliárd forint finanszírozási igénnyel, ezért a pályázatok beadását az NKFI az értékelés idejére felfüggesztette.

A hivatal pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy az alapból finanszírozott pályázati konstrukcióban rendelkezésre álló 30 milliárd forintból az első forduló után fennmaradó 11 milliárd forint keretösszegre ismét lehet pályázni 2017. július 15-ig.

A 2017-es első értékelési fordulóban 88 projekt megvalósításához csaknem száz budapesti vagy Pest megyei gazdasági társaság között összesen több mint 19 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást osztottak szét, ennek több mint 80 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jutott.

A győztesek listáján szerepel többek közt az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt., amely a szűkszavú felsorolás alapján az E-mail 2.0 nevű projekttel nyert, erre 340,7 millió forintot kapnak az innovációs alapból, a projekt teljes költségvetése 642,6 millió forint.

A listán a fideszes kormányzati agytröszt, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. is észrevéteti magát. A cég a negyedórás bontású villamosenergia-piaci előrejelző modell kifejlesztésére költene 198,9 millió forintot, ehhez az innovációs alap 123,2 millió forinttal járul hozzá.

Az innovációs alapból 150,5 millió forint támogatáshoz juthat a Teqball Kft, az összesen 249,1 milliós projekt célja egy "multifunkciós többcélú sporteszköz kísérleti kutatás-fejlesztése". A Gattyán György magyar milliárdos - aki a Napi.hu gondozásban megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 listáján 180 milliárdos vagyonával a harmadik volt - által is felkarolt teqball nevű sportot két magyar fiatal álmodta meg és fejlesztette ki. Az asztal iránt a legrangosabb külföldi futballklubok érdeklődnek. Idén márciusban a Docler Holding jelentette be, hogy megalakult a Nemzetközi Teqball Szövetség.

A listáról az is kiderül, hogy a Tensi Tours Utazási, Rendezvényszervező, Szolgáltató, Reklám-propaganda Kft. 175,1 milliós támogatást nyert el. Az összesen 263 millió forintos projekt célja "olarizált fény kezelési eljáráson alapuló készülék kifejlesztése az onkológiai terápiás gyakorlatba történő integrálása és sportolók sportteljesítményének növelése, sérülések utáni gyorsabb rehabilitációja érdekében".

Két cég pedig nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy repülő, vízi és szárazföldi szimulátort fejleszt ki, egy összesen 249,4 millió forintos projekt keretében.E célra az NKFI az Appaloosa Communication Group Reklámügynökség Kft.-nek 86,5 milliós, a Marktsoft Piackutató Szoftverfejlesztő Kft.-nek pedig 81,6 milliós támogatást ítélt meg.

A mostani győztesek között a legnagyobb támogatást három cég nyerte el, az ötszázmilliós felső limit közvetlen közelbe kerülve.

Közülük a Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. 499,64 milliót kaphat Talajok és különböző növényfajok/fajták izotóparányának vizsgálatán alapuló származási helyet meghatározó eredetvizsgálati módszer fejlesztésére - a projekt teljes büdzséje 896,8 millió forint.

A Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. a villamosenergia-tároló architektúra rendszerszintű integrációja és innovatív alkalmazási modellje nevű projektjéhez kaphat 499,99 millió támogatást - itt a teljes megcélzott büdzsé 1 083,8 millió forint.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. pedig az Innovatív, nagy hozzáadott értékű gyógyszerhatóanyagok és -készítmények kutatás-fejlesztése a kardiológiai, onkológiai és a központi idegrendszeri betegségek területén nevű projekthez nyert el 499,80 milliót - itt a teljes büdzsé várhatóan 952 millió forintra rúg majd.