Dunaföldvár önkormányzata megerősítette a hírt a város hivatalos Facebook oldalán, ahol a lakosságot arról tájékoztatják, hogy pénteken a reggeli órákban a Pannonia Bio Zrt. területén ipari baleset történt. A Katasztrófavédelem és a Tűzoltóság munkatársai a helyszínen vannak, biztosítják a megfelelő ellátást - közölte az önkormányzat.

Azóta Horváth Zsolt polgármester is fetett egy tájékoztató videót az önkormányzat a Facebookon-oldalára. Ebben a polgármester elmondja, hogy a Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset történt, egy 6 köbméteres tartályból klórgáz szabadult fel, miután 4500 liter hypóhoz 400 liter salétromsavat kevertek.

A baleset következményeinek elhárításán az üzemi területen működő elhárító csoport, valamint a Paksi Katasztrófavédelmi egységek folyamatosan kezelik a kialakult helyzetet. A polgármester szerint két mérőkocsival mérik folyamatosan a levegő klórgázkoncentrációját.

A polgármester nem mondta, hogy a balesetnek hány sérültje van, azt viszont közölte, hogy a sérülteket a Magyat Mentőszolgálat egységei elszállították. Továbbá azt is közölte, hogy a katasztrófavédelem vezetőjének a tájékoztatása szerint lakosságvédelmi intézkedéseket nem kellett bevezetni.

Horváth Zsolt arra kérte a lakosságot, hogy ne terjesszenek rémhíreket, ne üljenek fel fals információknak, tájékozódjanak az önkormányzat hivatalos honlapjáról és a Facebook-oldaláról, a helyzetben bekövetkezett változásokról itt tájékoztatják a lakosságot.


Az önkormányzat arról is tájékoztatta a lakosságot, hogy a "gáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik, ezért javasolják, hogy szemirritáció esetén bő vízzel mossák meg szemüket, torokirritáció esetén fogyasszanak folyadékot.

Vészhelyzet Dunaújváros (VéD) Facebook-csoport felületén elérhető rövid mozgóképes híradás szerint öt mentő érkezett az üzemi területre és az információt beküldő szerint a mentésbe négy mentőhelikopter kapcsolódott be - írta péntek reggel, a polgármesteri tájékoztatás előtt a DO.

A DO több forrásának egybehangzó állítása szerint több súlyos és még több könnyű sérültje van a balesetnek.

MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

A Pannonia Bio hivatalos weboldala szerint a dunaföldvári biofinomító gyár Kelet-Közép-Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, amely az új biomassza alapú technológiák fejlesztésében is élen jár. A termelés 2012-ben indult útjára a bioetanollal. Az üzem a kezdetek óta közel háromszorosára emelte termelőkapacitását. Az üzemben élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolaj alapú termékek alternatívájaként. A biofinomító egyben Európa legnagyobb egy telephelyen található etanolgyártó üzeme is.