A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

A tender a felújítás első ütemét tartalmazza, amely a bontásokból és a restaurálási feladatokból áll. A bontás körébe tartoznak

  • a főépületen kívüli, toldalék épületek és belső udvari bontások,
  • a gépészeti és elektromos rendszereket érintő bontások, továbbá 
  • a belső, nem teherhordó válaszfalakat érintő bontások.

A teljes restaurátori munkákat a 2018-as hatályos építési engedélyezési dokumentáció alapján kell elvégezni.

A nyertesekkel július 19-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

Indult még a tenderen az EB Hungary Invest Kft. is.

A Napi.hu többször foglalkozott az Iparművészeti Múzeum felújításával, amelyről utoljára egy 2017-es kormányhatározat intézkedett. A rekonstrukció befejezésének eredeti határideje 2017 volt. A tervpályázatot követően elkészült a felújítás terve, majd 2017 augusztusában kihirdette a múzeum, hogy az eredeti tervező dolgozhatja át a terveket, 1,4 milliárdért. Az akkori kormányhatározat kiemelte, hogy a kormány egyetért - az emberi erőforrások minisztere szakmai programja alapján - az Iparművészeti Múzeum Üllői úti főépülete teljes körű műemléki rekonstrukciójának (a Kinizsi utcai szárny rekonstrukcióját, valamint a Hőgyes Endre utcáról nyíló új szárny megépítését is magába foglaló), eredeti lechneri tervekkel összhangban történő megvalósításával és múzeumszakmai fejlesztésével 2017-2021 között. Vagyis a végső határidő ugyan csak kitolódott. Tavaly decemberben derült ki, hogy a Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft. tervezheti nettó 674 millió forintért az Iparművészeti Múzeum új szárnyát. A munkához a Lechner Ödön-Pártos Gyula által 1893-ban készített terveket kell alapul venni.