Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az iráni importot büntető amerikai intézkedések május 3-tól Japánra, Dél-Koreára, Törökországra, Indiára és Kínára is vonatkoznak. A változást várhatólag hétfőn jelenti be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Egyelőre nem tudni, hogy a szóban forgó öt ország kap-e időt arra, hogy fokozatosan csökkentse az iráni olajszállítmányokat, vagy azonnali szankciókkal számolhatnak, ha nem függesztik fel a kereskedelmet az iszlám köztársasággal.

Az illetékesek elmondták, hogy a mentesség megvonásáról pénteken született végleges döntés. Trump célja fokozni a nyomást Iránon azzal, hogy elapasztja legfőbb bevételi forrásainak egyikét.

Washington eredetileg nyolc országnak biztosított mentességet, amikor tavaly újra életbe léptette az iszlám köztársaságra atomprogramja miatt kiszabott büntetőintézkedéseket. A kivételek célja az volt, hogy lehetővé tegyék az érintett országoknak, hogy más forrásokat találjanak, illetve megakadályozzák az olajpiaci sokkot. A mentességet élvező országok közül három - Olaszország, Görögország és Tajvan - már az előző év végén felfüggesztette az iráni olajszállítmányokat.

Amerikai tisztségviselők úgy vélik, hogy jelenleg nem fenyeget az olajkínálat jelentős csökkenése, mert más olajtermelő országok - köztük az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia - fokozták a kitermelést.

Washington döntése Ankarát érintheti a legérzékenyebben. Törökország korábban jelezte, hogy az iráni olaj kulcsfontosságú energiaellátásában, és az iszlám köztársaság szomszédjaként senki sem várhatja el tőle, hogy teljesen lezárja gazdaságát az iráni javak előtt.