A ITM az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve módosította a képesítési követelmények rendeletét azért, hogy 2021. október 13-tól a konyhai és a cukrászati tevékenységekben csak a szakmai felügyeletet ellátó személynek kelljen képesítéssel rendelkeznie - írja közleményében az ITM. A módosítás megjelent a Magyar Közlönyben.

Az ITM szerint a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. (Ezt nem így gondolják szakmai szervezetek, például a Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint őket nem kérdezték meg.) A szeptembertől hatályos rendelet sajtóhírek szerint elsősorban a büfésekkel, kisebb éttermekkel szúrt ki, amelyek legtöbbször diákokat vagy betanított munkásokat alkalmaznak.

Most azonban a piaci visszajelzéseket figyelembe véve a tárca módosította a szabályozást. A módosítás lényege, hogy a jövőben nem kötelező a konyhai és a cukrászati tevékenységekben dolgozó valamennyi munkavállalónak szakképesítéssel rendelkeznie. A büfétermékek (például a lángos, a palacsinta, a melegszendvics) elkészítése és forgalmazása pedig egyáltalán nem lesz képesítéshez kötött tevékenység - közölte az ITM.