A megállapodás értelmében a McDonald's a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki DL partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald's éttermeket. A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani - írta közleményében a McDonald's. A tranzakció várhatóan 2019 első negyedévében zárul le, a pénzügyi feltételei nem publikusak.

89 magyar üzlet

2015 májusában a McDonald's hosszú távú céljaként tűzte ki, hogy globálisan 95 százalékos franchise-arányt valósít meg rendszerében. A McDonald's azóta több mint 4000 éttermet adott franchise-üzemeltetésbe világszerte - írták a közleményben.

A magyarországi hálózat 89 étteremből áll, ezek több mint 50 százalékát helyi vállalkozások franchise-átvevőként üzemeltetik. A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. jelenleg 1699 dolgozót foglalkoztat a Céginfo.hu adatai szerint.

Ez a lépés újabb mérföldkövet jelent a McDonald's Corporation azon törekvésében, hogy helyi üzleti partnerekkel együttműködve felgyorsítsa a piaci növekedést. "Izgatottan várjuk, hogy Scheer Sándorral, mint magyarországi stratégiai partnerünkkel dolgozhassunk együtt" - mondta Ian Borden, a McDonald's International Developmental Licensee Markets szegmensének elnöke. "Az ingatlanfejlesztésben, építő- és vendéglátóiparban nyújtott kiemelkedő teljesítménye ügyfél- és emberközpontú gondolkodással párosul, ezért biztosak vagyunk abban, hogy Sándor a Magyarországon meglévő növekedési lehetőségeket az üzlet és a munkatársak részére egyaránt felgyorsítja majd."

Scheer Sándor Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalata, a Market Építő Zrt. alapítója, részvényese és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, valamint a Hotel Clark tulajdonosa. Scheer a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018-as listáján 21,2 milliárd forintos becsült vagyonnal a 49. helyen állt.

Örömömre szolgál, hogy Developmental Licensee partnerként csatlakozhatok a McDonald'shoz Magyarországon - mondta Scheer Sándor. "Számos McDonald's étterem és az első magyarországi Ronald Ház építésén keresztül már korábban is volt alkalmam a McDonald'sszal együttműködni, és ezt a közös munkát rendkívül inspirálónak és motiválónak találtam. Az ambiciózus, vendégközpontú tervek és a felkészült helyi csapat miatt is izgalmas időpont ez a McDonald's-családhoz történő csatlakozásra. Várom, hogy a közös tudásunkat és tapasztalatainkat felhasználva további jelentős sikereket érjünk el a hálózattal, illetve egyre modernebb és kényelmesebb, élményközpontú éttermi környezetet nyújtsunk a magyar vendégeink számára."

Az üzletvitel napi szintű irányítását a továbbiakban is Horváth Ágnes, a McDonald's Magyarország ügyvezető igazgatója végzi majd. A változásról Horváth Ágnes elmondta: "Tavaly, a McDonald's magyarországi piacra lépésének 30. évfordulóján rekordévet zártunk, árbevételünk éves összehasonlításban a vállalat történetének legnagyobb növekedését produkálta. A DL-struktúrára való áttérés a legjobb pillanatban történik ahhoz, hogy segítségével felgyorsítsuk a vendégeinket szolgáló fejlesztéseket és innovációt, tovább modernizáljuk a márkát és a McDonald's magyarországi növekedésének újabb fázisába lépjünk."

Magyar beszállítók a Mekinél

A vállalat ételeinek alapanyaga mintegy egyharmada magyar beszállítóktól származik. A McDonald's magyarországi indulása óta az Eisbergtől kapja a salátákat, míg a ketchupot, és más szendvicsszószokat, salátaönteteket az Univer Zrt. állítja elő. A makói hagymát a Mezőker Kft. termeli, a McReggelik alapanyagául szolgáló tojást pedig szigetcsépi központú Capriovus Kft. szállítja. A húspogácsák alapanyagának 30 százaléka a Tendon Kft.-től kerül a feldolgozó üzembe, a cég legnagyobb beszállítója pedig a hajdúnánási Nyakas-Farm, ahol Holstein marhákat nevelnek. A Chicken McNuggets is 100 százalékban hazai csirkéből készül, az alapanyagot a kisvárdai Master Good csoport biztosítja. Az őszi szezonban kapható szendvics, a Truffle Teodor és Goosey Gustav készítése során szintén magyar alapanyagokat - szarvasgombát és libamájat - használnak.