Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden a Lidl, korábban a Spar, az Aldi, a Tesco és az Auchan is jelentett be béremelést az alkalmazottaknak, azonban csak a boltosok negyede, mintegy 50 ezer ember dolgozik a multinacionális élelmiszeripari vállalatoknál, míg a többiek jellemzően kis- és középvállalkozásoknál dolgoznak, ahol továbbra is fennáll a munkaerőhiány - írja a hvg.hu az RTL Klub riportjára hivatkozva.

A kisebb üzletekben az alkalmazottak általában a garantált bérminimumot kapják, amit a kisboltok nem tudnak kigazdálkodni, köztük az ÁFEOSZ-Coop sok boltja sem.

A mintegy 30 ezer embert foglalkoztató magyar üzletláncnál, a Coopnál már most hiányzik 3 ezer ember. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke az RTL klubnak elmondta, hogy a kisebb településeken - például a Dunántúlon - hétfőnként nem nyit ki a boltok egy része, mert csak így tudják alacsonyabb létszámmal is működtetni az üzleteket.

A szövetség speciális járulékcsökkentést szeretne a kormánytól a bajba jutott boltoknak, ugyanis szerintük a garantált bérminimum kötelező emelésébe több üzlet is belerokkanhat.

Képünk forrása: MTI Fotó/Vajda János