A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hétfő este hirdette ki a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, amely szerint 5415 dohánybolt nyílhat július elsejétől.

Az MSZP szerdán közölte, hogy álláspontja szerint a kormány a nemzeti dohányboltok koncessziós jogainak odaítélésével újraosztotta a dohánypiacot, a korábban hangoztatott célok azonban nem valósulnak meg. A Jobbik szakértői munkacsoportja kivizsgálja a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázatokat, mert az ellenzéki párt szerint az eredmény alapján az látható, hogy Magyarország az offshore-lovagok mellett "a dohánybárók" országává is vált.

Az NFM szerdai közleményében hangsúlyozza: a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény alapján a dohánytermék-kiskereskedelmi pályázatra beérkezett anyagokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. készítette elő az elbírálásra. A kiíró által kijelölt bírálóbizottság értékelte a pályázatokat, majd a végső eredményre vonatkozó javaslatát megküldte a nemzeti fejlesztési miniszternek, aki jóváhagyta az eljárás eredményét.

A bírálóbizottság a beérkezett pályázatok elbírálását a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló koncessziós pályázati kiírás szempontrendszerének megfelelően végezte - emelte ki a tárca.

Az NFM hozzáfűzte, hogy a több pályázatot benyújtók a törvény rendelkezéseinek megfelelően legfeljebb öt koncessziós jogosultságot nyerhettek el, ha az ő pályázatuk felelt meg leginkább a kiírásban foglalt elvárásoknak. Az értékelés alapjául szolgáló szempontrendszert a pályázati kiírás részletesen tartalmazta - emlékeztetett a közleményben a minisztérium.