Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) nem először szolgáltatott témát az utóbbi időben, lévén egyike annak a négy európai banknak, amelyik nem tudta teljesíteni a megszigorított tőkekövetelményeket. Az 540 éve működő MPS 2009-ben már kapott egy 1,9 milliárd eurós mentőcsomagot - még Silvio Berlusconi kormányától - , most pedig 3,9 milliárdra szorul rá (ebből 1,9 milliárd a régit váltja ki). A részvényesek közgyűlése pénteken végül 6,5 milliárd eurós tőkeemelést hagyott jóvá (két menetben, öt év alatt), ezen belül a kormányzati segítséget ugyanúgy kapja meg a bank, mint négy éve: kötvényeket bocsát ki, melyeket a kincstárügyi minisztérium vesz meg, ezúttal 9 százalékon induló hozam mellett.

Az újabb MPS-akció nem lett volna skandalum, ám a közgyűlés előtt kiderült, hogy a bank mintegy 720 millió euró mínuszt szedett össze az elmúlt években olyan manőverekkel, amelyekkel veszteségeit remélte eltüntetni. Három, a Nomura, a Deutsche Bank, valamint a JP Morgan közreműködésével lebonyolított derivatívaügyletről van szó, amelyek nem jelentek meg szabályszerűen az MPS mérlegében. Az első információk szerint ezekről a bankfelügyelet szerepét betöltő olasz jegybank nem tudott, ám a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera pénteken arról írt, hogy 2010-ben a jegybanki ellenőrök már jelezték aggályaikat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Banca d' Italia akkori kormányzója Mario Draghi - a mostani ECB-elnök - értesült-e minderről.

Politikailag mindenesetre gyorsan vihargóccá lett a történet. Siena hagyományosan baloldali város, a bankot ellenőrző alapítványt a Demokratikus Párt (PD) delegáltjai uralják. A február 24-25-i parlamenti választások fő esélyese a PD, így a Berlusconi vezette jobboldal igyekszik minél jobban "rátolni" az MPS-ügyet, de a centrista lista élén álló leköszönő kormányfő, Mario Monti is figyelmeztetett a bankok és a politika összefonódására, jelen esetben pedig a baloldal érintettségére.