Az ÁSZ 409 kisebb-nagyobb önkormányzati társaságot vizsgált. Kiderült, hogy minél nagyobb egy cég, annál nagyobbak a korrupciós kockázatok, ugyanakkor erősebb a kontroll is.

A korrupció esélye nagyobb, ha egy társaság az alapfeladatain kívül más tevékenységet is végez. A kockázatok a vállalatirányítás területén a legmagasabbak. Jellemző, hogy a felügyelőbizottságok hatáskörébe csak a válaszadók 17,6 százaléka utalt feladatokat, illetve a vállalkozások 11,2 százalékánál írták elő rendszeres beszámolási kötelezettséget a vagyoni változásokról. A társaságok több mint harmadánál elmaradt a tulajdonos önkormányzat általi ellenőrzés 2013-2015 között.

Kiemelt kockázatú területek a közbeszerzések. A társaságok 83,1 százalékban meghívásos közbeszerzéseket indítanak és gyakoriak a háromnál kevesebb ajánlettevős eljárások. Az ajánlatkérő önkormányzati társaságok 55,6 százalékánál fordult elő, hogy a közbeszerzési eljárás nyertesével a közbeszerzési kiírást megelőzően szerződéses kapcsolatban voltak.