Maratoni közgyűlést tartott csütörtökön a pécsi városvezetés, az egyik legfontosabb témát délelőtt, újként vették fel napirendre. Páva Zsolt polgármester távollétében a levezető elnöki feladatokat Girán János alpolgármester vitte, aki rögtön azt kérte, hogy zárt ajtók mögött tárgyaljanak a Ledina Kerámia Kft.-ről - számolt be a Bama.hu.

A városvezetés a Zsolnay-gyár utódjának szánt cég megalapításáról döntött. A portál nem hivatalos információi szerint a kft. ügyvezetője Katreiner Zoltán, a Pécs Médiaközpont vezetője lett, aki feltehetően addig irányíthatja a társaságot, amíg át nem tudják venni a pécsi porcelán- és épületkerámia-gyártást, és el nem kezdődhet a szakmai munka.

Ki trükközik?

Girán János később a városháza lapjának nyilatkozva azt mondta, a Ledina Kerámia Kft. megalapításával az volt a cél, hogy sikerrel léphessenek fel "a Zsolnay Zrt. többségi tulajdonosának trükközései ellen".

A Ledina Kerámia kft. megalapítása előrevetíti, hogy hamarosan megindulhat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. irányított, állami felszámolása. (Ekkor a felszámolási eljárást az állami felszámoló viszi, a felszámolás során lehetőség van a nem nyilvános vagyonértékesítésre.) A Bama.hu úgy értesült, hogy erre három héten belül sor kerülhet. Azt követően vélhetően a Ledina Kerámia megszerzi a pécsi porcelánmanufaktúra jelenlegi legnagyobb értékét, a Zsolnay márkanevet. A felszámolásban a márkanév is külön értékesíthető vagyonelem, de a városvezetés oldalán álló több Zsolnay-örökös is megadhatja az új cégnek a Zsolnay családnév, mint márkanév használatát.

Mi történik itt?

A Napi.hu korábban beszámolt róla, hogy a Zsolnaynak tízmilliárdos nagyságrendű megrendeléseket hozhatnak a már elindult és a következő években tervezett középületek műemléki felújítása.

Az ügy előzménye, hogy a pécsi önkormányzat szakítani akar a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosával arra hivatkozva, hogy az tartozásokat halmozott fel. A vita eldurvult, a NAV adónyomozóit is ráküldték a cégre, míg a társaság április végi közgyűlésén a többségi tulajdonos kezdeményezte a kisebbségi tulajdonos pécsi önkormányzat képviselőinek kizárását a cég tulajdonosi köréből. (Ezt a bíróságnak kell jóváhagynia.)

A zrt. többségi tulajdonosa a szír származású zürichi üzletember, Bachar Najari, míg a kisebbségi a pécsi városi vagyonkezelő, illetve a pécsi önkormányzat.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra áprilisban olyan dokumentumot tett közzé, amely bizonyítja, a kisebbségi tulajdonos pécsi vagyonkezelő értékesíteni kívánja részvényeinek egy részét egy cégcsoportnak, amely a zrt. többségi tulajdonosát is megkereste vételi szándékával. A Hír TV információi szerint ez a társaság a műemléki felújításokban részt vevő, többek közt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika épületét és a Várkert bazárt is felújító West Hungária Bau (WHB) Kft.

WHB vagy nem WHB?

A milliárdos Paár Attila érdekeltségébe tartozó WHB-t április végén a Napi.hu is megkereste, de a cég akkor azt közölte, hogy "a WHB-csoportot nem érdekli a Zsolnay megvásárlása. A cég nem kereste meg ez ügyben a kisebbségi tulajdonos pécsi önkormányzatot, illetve a többségi tulajdonos svájci-szír üzletembert."

A tulajdonosok közti harcba a magyar kormány is beavatkozott, a nemzeti vagyonra hivatkozva februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a többségi magántulajdonban lévő Zsolnayt - erről előzetesen nem értesítette a többségi tulajdonost. A Zsolnay másnap kiadott közleményében azt írta, hogy megdöbbent a kormány lépésén; korábban erőszakos kivásárlási szándékot érzékelt, s információi szerint egy magyar építőipari vállalkozás követelésvásárlási ajánlatot tett a Zsolnay Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. felé fennálló tartozásaira vonatkozóan.

Ezt megerősítette Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter május elején a parlamentben: "az MFB magyar tulajdonba adja követeléseit, erről már döntés született. A gyár ismét megmenekül, készek vagyunk újból hitelezni, de ez nem oldja meg a problémákat - mondta, hozzátéve: piac nélkül nincs üzleti vállalkozás." Lázár szerint a Zsolnay nemzeti kincs.