Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Április 3-án jelent meg a Magyar Közlönyben az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló NGM-rendelet, amely április 4-étől hatályos. Sok munkáltató és munkavállaló várta a jogszabály megjelenését, az ugyanis szabályozza a vissza nem térítendő juttatás pontos megvalósításának, bizonylatolásának részleteit. Így végre igazán életre kelhetett ez a juttatás, amelynek keretén belül a munkáltató adómentesen adhat akár 5 millió forint juttatást a munkavállalójának a lakáscélú hitelének törlesztéséhez. A rendelet a támogatás folyósításához szükséges adómentesség feltételeinek igazolási kötelezettségét a munkavállalókra, míg ellenőrzési kötelezettségét a munkáltatókra telepítette.

Mindent pontosan

Az új szabályozás nagy teret enged a munkáltatóknak a juttatás megvalósításához. A rendelet szerint a megfelelő dokumentáció esetén akár közvetlenül a munkavállaló bankszámlájára is utalható az adómentes támogatás. Ha idén kap a dolgozó ilyen támogatást, akkor egyes dokumentumoknak az év folyamán, másoknak majd csak 2015. április 15-ig (munkáltató saját döntése alapján akár május 31-ig) kell rendelkezésre állniuk.

Megéri azonban ügyelni a részletekre, amennyiben ugyanis utólag derül ki, hogy az adómentes támogatás valamely feltétele nem teljesült, úgy a támogatás 20 százalékkal növelt mértéke után kell megfizetnie az adót és a járulékokat a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt.

Jó hír, hogy a lehetőséggel a deviza és a forint alapú hitellel rendelkezők is élhetnek. Az ilyen címen adott juttatás mértéke a vételár, a teljes építési költség vagy a korszerűsítés költségének 30 százalékáig terjedhet, de maximum 5 millió forint lehet - a 2010. január 1. óta ilyen lakáscélú támogatásként kapott összegekkel együtt. Ehhez a munkáltatónak vizsgálnia kell azt is, hogy korábban kapott-e tőle vagy mástól lakáscélú támogatást a dolgozója. Az öt év úgy értendő, hogy az idei évre és az ezt megelőző 4 évben kell összeszámolni a lakáscélú munkáltatói támogatásként adott összegeket. Idén tehát a 2010. január 1-től kapott lakáscélú támogatásokat kell vizsgálni. Majd 2015-ös támogatásnál a 2011 .január 1-től kapottakat - értelmezte a Napi.hu-nak az új szabályokat Fata László, a cafeteriatrend.hu szakértője.

A juttatás igénybevételének feltétele, hogy a lakás szobaszáma ne haladja meg a méltányolható lakásigényhez rendelt szobaszámot. Ehhez együttesen kell vizsgálni a lakás szobáinak és az ott lakóknak (jellemzően házastársak, élettársak, kiskorú gyermekek) a számát. Egy 4 fős család esetén például maximum 4 szobás lehet az a lakás, melyhez kapcsolódó hitelt adómentesen támogathatja a munkáltató.

Fontos tudni, hogy a legfeljebb ötmilliós támogatás akárhány részletben adható, azt ugyanis nem határozza meg a szabályozás - hívta fel a figyelmet a cafeteria-szakértő. Valószínűleg csak néhány olyan cég van, amelynek rendszerében már benne van ez a juttatás és most csak el kell indítani. A többiek szabadon dönthetnek, hogy hozzányúlnak a cafeteriarendszerhez vagy nem módosítanak már az idén - fogalmazott Fata. A támogatás mind a juttatásban részesülő hitelszámlájára, mind a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéséhez használt központi elszámoló számlára, sőt a magánszemély számára hitelt nyújtó hitelintézetnél vezetett, a magánszemély saját folyószámlájára is utalható.

A bankoknál már megnőtt az érdeklődés

Az OTP Bank a jelek szerint komoly lehetőséget lát új lakáshitel támogatásban, a közelmúltban bejelentette ugyanis, hogy elindította az ügyintézéssel kapcsolatos szolgáltatását, amely révén minimalizálható a munkáltatókra háruló adminisztrációs terhek. A pénzintézet félmillió potenciális kedvezményezettre számít. A rendelet alapján a munkáltatók pénzforgalmi számláját vezető hitelintézet feladata, hogy a rajta keresztül átutalt támogatásokról igazolást adjon ki, és a NAV felé adatszolgáltatást teljesítsen. Az OTP a jogszabályban előírt alapszolgáltatáson felül egy olyan szolgáltatási csomaggal lépett piacra - ADLAK, azaz adómentes lakáshitel támogatási szolgáltatás néven - amelynek keretében a vállalatokkal kötött szerződések alapján, meghatározott díj ellenében átvállalja a munkáltatótól a támogatás adómentességi kritériumainak vizsgálati feladatait és azokról kiállítja a megfelelő igazolást, valamint igény esetén biztosítja a teljes adminisztrációs, eljárási, átutalási és igazolási feladatkört céges partnereinek.

A bank munkaadóként is lép

A K&H Banknál már évek óta működik a cafeteria rendszeren belüli juttatásként a munkáltatói lakáscélú támogatás, hiszen a törvény eddig is lehetőséget biztosított arra, hogy a munkáltatók hozzájáruljanak dolgozóik lakásvásárlásához, építkezéséhez, vagy akár egy munkáltatói lakáshitelt elengedjenek, a szabályokat betartva - tudtuk meg a pénzintézettől. A múlt évben csaknem 500 igénylés történt 172 millió forint értékben. Az új szabályozás a bank, mint munkaadó számára azt a változást hozta, hogy már a korábbi munkáltatótól vagy esetlegesen más hitelintézettől felvett lakáshitelek is törleszthetők lettek a cafeteria keretein belül. Ezeket az opciókat várhatóan a második félévben vesszük át a cafeteria rendszerbe. A lehetőség iránt nagy az érdeklődés.

Az MKB Banknál is van már lehetőség az ilyen típusú ügyek intézésére. A pénzintézet válasza alapján jókora az érdeklődés. Az ügyfelek többsége egyelőre ismerkedik a feltételekkel és a dokumentumokkal, egyelőre csak néhány igényt fogadtak be. Összegszerűen nagy a szórás az MKB-ügyfelek jelzései alapján: a kisösszegűtől a maximálisan adható 5 millió forintig bezárólag mindenre van igény.

A CIB Bank jelenleg is dolgozik azon, hogy idén a lakáscélú hitelek törlesztésével kibővült lehetőségre is megfelelő szolgáltatást tudjon biztosítani - válaszolta a Napi.hu kérdésére a bank. A szabályozás az idei második negyedévében jelent meg, amikorra a 2014-es cafetéria-szabályozás már sok helyen eldőlt. Ez azért fontos, mert a bank tapasztalatai alapján sok munkáltató a cafetéria keretéből nyújtana ilyen támogatást. Ennek megfelelően nagyobb érdeklődésre a jövő év elején számítanak.A korábbi, egyszeri vissza nem térítendő támogatásokkal szemben a lakáscélú hitelek akár havi törlesztésének lebonyolítása igényel fejlesztést - fogalmazott a CIB.

Az FHB Bank már az szja-törvény év eleji változása kapcsán igyekezett az ügyfelei számára megfelelő információt nyújtani az ügyben. Nagyszámú érdeklődést tapasztaltunk, így az FHB a piacon elsőként készített erről ügyféltájékoztatót, valamint a támogatás igénylésére kérelmi nyomtatványt - tudtuk meg a banktól. A kérelmek azóta is folyamatosan érkeznek, ezeket rendre feldolgozzák, s már az időközben elutalt támogatások is lekönyvelésre kerültek. Az érdeklődők száma sokszorosan meghaladja a végül tényleges kérelmet benyújtókét. Az áprilisi pontosítás után még egyértelműbbé vált a feltételrendszer, ami az eddig kivárókat is cselekvésre késztetheti. Az eddigi kérelmezők mintegy harmada az, akik azonosítható módon utalják a támogatást. A tényleges számokat már csak azért sem lehet pontosan meghatározni, mivel vannak olyanok, akik az érdeklődés után egyből munkáltatójukhoz fordulnak és az ott jóváhagyott igényük alapján az FHB által elvárt megjelölés nélkül utalják számlájukra az összeget, amit utólag nehéz beazonosítani - fogalmazott a pénzintézet.