Várhatóan sok cégnek okoz majd nehézséget jövőre a 15 százalékos minimálbér-emelés, de még nagyobb érvágást jelenthet a szakképzettek garantált bérminimumának 25 százalékos növelése. (Előbbi bruttó összege 127 ezer, utóbbi pedig 161 ezer forintra emelkedik 2017-ben.)

"A helyi bértárgyalások alapján már látszik, hogy sok cég megpróbálja megúszni az emelést. Elsősorban a munkakörök átminősítésével próbálkoznak, hogy ne kelljen a szakképzettek magasabb bérminimumát kifizetni, hanem csak a minimálbért" - mondta a lapnak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki abban reménykedik, hogy hatékonyság- és termelékenységnövelési intézkedésekhez is vezet a cégeknél az emelés, nem csak trükközéshez.

A munkakörök egy részében törvény írja elő a középfokú végzettséget, mint például a kereskedelemben és a vendéglátásban, így ezeknél nehezebb trükközni. Folyamatosan keletkeznek viszont olyan munkakörök a versenyszférában, amelyeket képtelen követni a törvény, ezért sok helyen könnyen lehet "babrálni" - a feladat ellátásához szükséges végzettséggel - mondta Kordás László. Ez akár oda is vezethet, hogy az érintett munkavállalóknak kevesebb lesz a nettó fizetésük 2017-ben, mint az idén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanakkor az ígéri, hogy jövőre a munkaügyi hatóság kifejezetten vizsgálni fogja, hogy hogy adott személy ugyanabban a munkakörben ugyanazon besorolás szerint van-e foglalkoztatva, mint 2016-ban volt.