A Magyar Nemzeti Bank 50 000 forintos címletű arany emlékérméket bocsátott ki Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az emlékérméből a "hagyományos" 2 dukát súlyú mellett kétszeres súlyú, ún. piefort változat is készült, utóbbit szélfelirat díszíti. Az emlékérmével a jegybank a 19. század egyik legjelentősebb zongoraművészének és zeneszerzőjének emléke előtt tiszteleg.

Az ötvenezres címlet nem számít ritkaságnak az emlékérmék kínálatában: az 1956-os forradalom 50. évfordulójára ötezres darabszámban kibocsátott aranyérme például százezer forintos címlettel került a gyűjtőkhöz.

Az ún. piefort változatú emlékérme szélén a "MAGYAR HAZÁMNAK HŰ FIA: LISZT FERENC" szélfelirat olvasható, amelyet egy díszítő motívum zár le.

Forrás: Penzvero.hu


Az emlékérme mindkét változata 986 ezrelék finomságú aranyból készült és átmérője 22 mm. A szélfelirat nélküli emlékérme súlya 6,982 gramm, széle sima, az ún. piefort változat kétszeres súlyú, 13,964 gramm, széle szélfelirattal ellátott. A szélfelirat nélküli érmét 126 ezer forintért kínálják.

Az emlékérméből 5000 darab, a szélfelirattal ellátott dupla vastag emlékérméből 1500 darab készíthető, különleges - ún. proof - technológiával.