A 8,8 milliárd forint értékű miskolci beruházását a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti, az üzem több mint félszáz embert foglalkoztat majd - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Magyarországon 170 japán cég mintegy 25 ezer embert alkalmaz - írta az MTI.

A japán társaság beruházásáért Csehország és Németország is versenyzett. Itt olyan új, innovatív technológiával készülő akkumulátorokat gyártanak majd, amelyek biztosítják, hogy az új digitális autóipari korszakban is meghatározó szereplők legyünk, a Miskolcon gyártandó termékeket jószerivel külföldön értékesítik, Európa legnagyobb és legerősebb autógyártóinak - tette hozzá a politikus.

Osamu Murao, a GS Yuasa elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy az első ütemben 60 ezer négyzetméteres csarnok épül, de ez később 140 ezer négyzetméteresre is bővíthető. Miskolcon lítiumos akkumulátorokat gyártanak majd, amelyeket elektromos és hibrid meghajtású autókhoz is használhatnak.

A cégvezető szerint Miskolcnak jól szervezett az infrastruktúrája, képzettek az itteni szakemberek, illetve a város is támogatta a fejlesztést.

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 17 országban megközelítőleg 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a 2017 márciusával zárult üzleti évben csaknem 3 milliárd dollár volt. A kiotói székhelyű cég magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű GS Yuasa Magyarország Kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be.

Képünk forrása Shutterstock