Jövő januártól lesznek olyan ügyfelek, akik fizetési nehézséggel szembesülnek, és nem választhatják a moratóriumot. Ezen ügyleteknél a jelenlegi előírások szerint kilencven nap nem fizetés után a bank megkezdheti a követelés behajtását. Kilencven nap helyett azonban januártól június végéig lesz lehetőség "párbeszédre"- jelentette ki Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó, az MNB volt alelnöke a napilapnak.

Véleménye szerint a jövő tavasszal érdemes arról dönteni, hogy szükség lesz-e 2021 második felében a további célzott csoportokban a törlesztési szünet fenntartására. A számok azt is megmutatták, hogy a moratórium nem fogta vissza a hitelezést, ráadásként több pénz marad a gazdaság körforgásában.

A lakossági hiteltörlesztési moratóriumot összességé­ben idén 1,6 millió ügyfél választotta, ez az adósok mintegy hatvan százalékát jelenti, ami a teljes lakossági hitelállomány 53 százaléka, azaz csaknem 3500 milliárd forintról van szó. Emellett hatvanezer vállalkozás vette igénybe a halasztást. Mindent összeadva összesen kétezermilliárd forint marad a lakossági és vállalati ügyfelek zsebében ebben az évben.

A moratórium második szakasza hat hónapig tart, ebbe a lakosság esetén a kiemelten sérülékeny társadalmi csoportok tartoznak. A becslések szerint az érintett négy csoport közel 752 ezer főt jelent, családtagokkal együtt ez elérheti az egymillió főt. A hitelállományuk 1730 milliárd forintot tesz ki, ami a most futó moratóriumban részt vevő lakossági adósoknak a 47 százalékát jelenti, ez a teljes lakossági hitelállomány nagyjából ötven százaléka. Így a jelenlegi moratóriummal érintett lakossági ügyfelek felével mehet tovább a jövő évi moratórium - mondta a miniszterelnöki főtanácsadó.

A lakosság mellett a vállalkozások is élhetnek a meghosszabbított időszak adta lehetőséggel akkor, ha 25 százaléknál nagyobb mértékben csökkent a válság miatt az árbevételük. Számítások szerint ez a kiemelten kockázatos kör 12 ezer vállalkozást foglalhat magába, ami a most futó törlesztési szünetben részt vevő társaságok húsz százaléka. Ez 850 milliárd forint összegű hitelállományt jelent.