A Magyar Közlönyben megjelent határozat kimondja, hogy az egyajánlatos közbeszerzések - az Európai Unió módszertana szerinti - arányát 15 százaléknál alacsonyabbra kell csökkenteni, továbbá a verseny fokozása érdekében további intézkedésekkel kell segíteni a mikro-, kis- és közepes vállalkozások sikeres közbeszerzési részvételét. Mindkettőre a közbeszerzésekért felelős miniszternek március 31-ig kell megtennie a szükséges intézkedéseket.

A miniszter feladata április 15-ig olyan intézkedések kidolgozása, amelyek a 2021-2027 programozási időszakban - az uniós források felhasználásáért felelős intézményrendszer szereplőinek együttműködésével - elősegítik a projektek hatékonyabb megvalósítását és a közbeszerzésekhez kapcsolódó korrekciós kockázatok csökkentését. A miniszternek a közbeszerzési verseny tisztaságának hatékonyabb védelmére szorosabban kell együttműködnie a Gazdasági Versenyhivatallal.

A miniszternek március 15-ig kell kidolgoznia - a feladatkörükben érintett miniszterek bevonásával - a környezetvédelmi célok közbeszerzésekben történő figyelembevételének elősegítésére, Magyarország zöld közbeszerzési stratégiáját.

A következő programozási időszakban a miniszternek gondoskodnia kell az uniós forrásból megvalósuló közbeszerzéseknél az ellenőrzési eljárás és a tanúsítvány kiállításához szükséges időtartam érdemi csökkentéséről.

A közbeszerzésekért felelős miniszter jelenleg Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A szervezetén belül pedig Kretter Diána a közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkár.