Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felmérésben megkérdezett társaságok 36 százaléka jelezte, hogy már át is tért (a 2018-as adatok szerint 197 cég), vagy tervezi az áttérést a következő három éven belül.

Az áttérés elsődleges kiváltó oka továbbra is az anyavállalat ezirányú preferenciája, illetve a jogszabályi előírás. Egyre hangsúlyosabb szempont ugyanakkor a külföldi piacok felé nyitás szándéka vagy az üzleti partnerek elvárásainak való megfelelés is - mondta Veszprémi István, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának partnere.

A felmérésből ugyanakkor az is jól látszik, hogy sok társaság, amely az anyavállalati elvárás miatt készít ugyan az IFRS-nek megfelelő jelentéscsomagot, nem tervezi az áttérést, mivel a jelenlegi "duál" beszámolási rendszere már évek óta bejáratottan és jól működik.

Az adózási hatások felmérése és kidolgozása továbbra is jelentős feladat az áttérő társaságok számára. A megkérdezettek 60 százaléka gondolja úgy, hogy a tervezett áttérést megelőzően szükséges lesz feltételes adómegállapítást, illetve állásfoglalást kérni az IFRS-hez kapcsolódó adószabályok tekintetében.

A megkérdezettek közel fele szerint az áttéréshez szükséges felkészülésben mind adó, mind számviteli szempontból hiányosság észlelhető a társaságoknál. A Deloitte tapasztalatai szerint  e két aspektust érdemes egymással párhuzamosan felmérni és kezelni, hiszen például az adózási megfontolások hatással lehetnek bizonyos számviteli politikai döntésekre, és a specifikus adószabályok speciális, új analitikák kialakítását is szükségessé tehetik.

A kép forrása: Shutterstock.