A Generali PPF Holding álláspontja szerint, mivel az új szabályok megszüntetik azt az Európa-szerte elterjedt gyakorlatot, amely alapján a biztosítók megkülönböztetik a nőket és férfiakat a biztosítási termékek árazásakor, változni fognak a díjak. A nők esetében életkortól függően, 30-90 százalékos díjemelkedést hozhat az új szabályozás, a férfiak pedig nagyjából 20-30 százalékos csökkenésre számíthatnak - véli Paál Zoltán, a Generali PPF Holding életbiztosítási kompetenciaközpontjának vezetője. Hozzátette, a magyarországi helyzet közel sem olyan aggasztó, mivel itt sok biztosító, így a Generali is több olyan termékkel van jelen a piacon, amelyek árazásánál eddig sem tett különbséget a férfiak és a nők között.

A Generali közleménye idézi Petr Bohumskýt, a cég kockázati menedzsment igazgatóját is, aki szerint bizonytalan a változatás hatása. Ugyanakkor elismeri, hogy lehetnek olyan területek, amelyeket pozitívan befolyásol majd az új szabály, hiszen a korábban elhanyagolt rizikófaktorok előtérbe kerülhetnek.

A nők kevesebb biztosítást köthetnek

A szakember kifejtette: a magánbiztosítások esetén a biztosítási díjak kialakításánál különböző rizikófaktorokat vesznek figyelembe. Ezek egyike a biztosított neme, hiszen statisztikai adatok sora igazolja, hogy a nők várható élettartama jelentősen hosszabb a férfiakénál, ami alacsonyabb biztosítási díjakat jelentett számukra. Az áremelkedés miatt, illetve mert a biztosításkötés nem kötelező, csökkenhet a nők által vásárolt biztosítások száma, így pedig a biztosítási díjakból befolyó összegek nem lesznek elegendők a költségekre, ami komolyan fenyegetheti egyes biztosítótársaságok fizetőképességét is.

Bár az antidiszkrimináció ügye támogatandó és általánosságban az EU ezzel kapcsolatos döntései is jó irányba mutatnak, ebben az esetben mégis problémás, hogy egy olyan termékkel kapcsolatban is alkalmazni kell őket, ahol konkrét, érthető okai voltak a két nem külön kezelésének - véli a Generali PPF Holding. Ugyanakkor pozitív változás, hogy a szabályozás hatására a biztosítóknak más tényezőket is figyelembe kell majd venniük az árazásnál, így például az eddig elhanyagolt faktorok, a dohányzás, az elhízás és a magas vérnyomás is fontosak lesznek majd.

Fogyasztóvédők kezdeményezték a módosítást

Az unió a belga fogyasztóvédelmi szövetség, a Test-Achats kezdeményezésére kezdte el felülvizsgálni az eltérő díjakat a kockázati életbiztosítások körében. A kérdést az Európai Unió Bírósága is megvizsgálta, majd 2011. március 1-én hozott határozatában kijelentette, hogy a biztosítóknak 2012. december 21. után kötött szerződések esetében meg kell szüntetniük a nemi diszkriminációt. A díjszabási kötelezettség a 2012. december 21. után létrejött biztosításokra érvényes, így még maradt idő a biztosítóknak az átállásra. Az unisex árazása miatt nemcsak a nők, hanem átlagosan a kockázati életbiztosítás díja is nő. Hiszen a nők a magas árak miatt valószínűleg kevesebben kötnek majd biztosítást, így a biztosított felek többnyire a férfiak lesznek, ami az unisex árak növekedéséhez vezethet.

A férfiak és nők közti egyenlőség további erősítésére irányuló szabályozást a magyar kormány még nem fogadta el, mivel azonban a szabályozás december 21-én életbe lép, várhatóan az őszi hónapok során erre a lépésre is sor kerül majd

QP | Quality Placement