Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos alapbéremelésben részesültek a JNT Security Kft.-nél dolgozó pénz- és értékszállítók, éppen ezért a munkáltató vitatja az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) a JNT Securitynál működő szervezetének április 21. nulla órától meghirdetett sztrájkját - közölte a JNT és a tulajdonos Magyar Posta. A munkabeszüntetéshez ötvenen csatlakoztak, amely a JNT munkavállalói állományának 8,5 százaléka; miután a JNT vitatja a sztrájk jogszerűségét, ezért bírósághoz fordult. A szolgáltatási minimumban sem történt megállapodás.

A JNT-nek kötelessége racionálisan, felelősen gazdálkodni, figyelembe vennie a piaci helyzetet és a társaság gazdálkodási lehetőségeit, ezek alapján tette meg a 2015-ös évre vonatkozó bérajánlását, amelyet az ÉÖDSZ nem fogadott el - írja közleményében a JNT és a Magyar Posta. A JNT április 17-én - azt követően, hogy az ÉÖDSZ a bértárgyalásokat egyoldalúan megszakította - január 1-jéig visszamenőleg az értékszállítók esetében átlagosan 2,2 százalékos alapbéremelést hajtott végre. Így a JNT-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme jelenleg (pótlékokkal és juttatásokkal együtt) 269 ezer forint havonta, amely jelentősen meghaladja a nemzetgazdasági átlagkeresetet, továbbá - piaci információk alapján - jóval magasabb a ledolgozott órákra vetítve, mint a piaci átlag - áll a közleményben.

A JNT továbbá vállalta, hogy a 2015-ös üzleti eredmények alapján, 2015. harmadik negyedévét követően megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 3,3 százalékos, alapbéremeléssel megegyező összegű, egyszeri kifizetést teljesítsen. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók jövedelme alapbérből, különböző pótlékokból, 258 ezer Ft/év/fő béren kívüli juttatásból (cafeteria) és 13. havi fizetésből áll.

Nem okoz gondot a pénzszállításban a sztrájk

A Magyar Postán keresztül érkező utalványok kifizetésében, illetve a posták készpénzellátásában jelenleg nem okoz fennakadást az ÉŐDSZ JNT-nél működő szervezetének kedd nulla órától meghirdetett sztrájkja - közölte a társaság. A JNT által kiszolgált posták alig több mint 10 százalékát érinti a munkabeszüntetés, ezen posták készpénzellátását munkaátszervezéssel kezelik.

A JNT folytatni kívánja a bértárgyalásokat. Tekintettel arra, hogy 2013-ban szeptemberben, 2014-ben pedig december végén zárultak a tárgyévre vonatkozó bértárgyalások, így a JNT értetlenül áll az ÉŐDSZ sztrájkja előtt, hiszen a korábbi évek gyakorlata hosszú évek óta az, hogy a tárgyévi bérmegállapodás az év második felében született meg. A 2014-re vonatkozó bérmegállapodástól számítva pedig kevesebb, mint négy hónap telt el - olvasható a közleményben.

Több információt cáfolnak

Továbbá az ÉŐDSZ valótlanul állítja, hogy április 10-én a JNT-hez eljuttatott bérfejlesztési javaslatában a cafeteria emelés fedezetére is javaslatot tett. A JNT visszautasítja, hogy a társaságnál működő másik szakszervezet létrejöttében (Kőbányai Autóbusz Szakszervezet) és taglétszámának növekedésében segítséget nyújtott, továbbá, hogy jogellenesen megállapodást akart kötni ezzel a szakszervezettel. A hamis állítások miatt a JNT megfontolja, hogy jogi lépéseket is tesz.

Az ÉŐDSZ állításával ellentétben, nem 1,6 százalékos, hanem a pénz- és értékszállító munkakörben dolgozók tekintetében 2,2 százalékos béremelést hajtott végre április 17-én, január 1-ig visszamenőleg - ezzel is bizonyítva a munkáltató szándékát a 2015-ös béremelésre vonatkozóan. Az ÉŐDSZ által hivatkozott Magyar Postánál végrehajtott bérfejlesztés mértéke nagyságrendileg megegyezik a JNT által ajánlott bérfejlesztéssel, hiszen a Magyar Postánál jövedelmét tekintve azonos juttatási sávban lévő munkavállalók alapbérfejlesztése 1,5-2,8 százalék között valósult meg - írta a társaság.

A Posta szerint az ÉÖDSZ azon kijelentése is hamis, hogy a JNT-nél hosszú évek óta nincs keresetfejlesztés, hiszen 2013-ban és 2014-ben évente a pénz- és értékszállító munkakörök esetében 3-5 százalék volt a béremelés mértéke, amelyet 2015-ben tovább emeltek.

A JNT kiemelt célja, hogy a társaság továbbra is a piac jelentős szereplője maradjon, versenyképes béreket biztosítva munkavállalóinak, ugyanakkor eleget téve a felelős gazdálkodás követelményeinek - áll a közleményben.