A magyarországi Bosch csoport - a tizenegy leányvállalatával - tavaly 508 milliárd forint forgalmat ért el a vállalaton belüli szállításokat is beleértve. Ez az előző pénzügyi évhez képest 27 százalékos növekedést jelent. A magyar piacon a cégcsoport forgalma 13 százalékkal 134 milliárd forintra nőtt - mondta egy szerdai sajtótájékoztatón Javier González Pareja, a Robert Bosch Kft. ügyvezetője. Az idei üzleti évben további növekedéssel számol a Bosch, különösen a gépjármű technológia területén.

A Bosch 2011-ben 1700 új munkahelyet teremtett Magyarországon, így munkavállalóinak száma hazánkban először érte el a nyolcezer főt - mondta Nagy Anikó, humánerőforrás igazgató. Ez az előző üzleti évhez képest 27 százalékos létszámnövekedést jelent, ami az eddigi legjelentősebb bővülési mutató, amelyet a magyarországi Bosch egyetlen pénzügyi év alatt elért. A dolgozók létszáma különösen a miskolci és a hatvani gyárakban nőtt.

A kutatás-fejlesztés területén dolgozó mérnökök száma 160 fővel 860-ra emelkedett: így a Budapesti Fejlesztési Központ, ami a Bosch gépjármű technológiai innovációjának egyik jelentős bázisa, már hétszáz fejlesztőmérnököt foglalkoztat, további száz mérnököt alkalmaz a Bosch miskolci kéziszerszám gyárában, és hatvanat a miskolci autóipari egységében.

A vállalat 2011-ben 47 milliárd forintot fordított beruházásokra, amely több mint kétszerese a 2010-es összegnek. A cég a tavalyi évben 5,5 milliárd forint beruházást jelentő új autóipari gyárcsarnokot avatott Miskolcon, és letette új, hat milliárd forintból megvalósuló központi bázisa első épületének alapkövét Budapesten. Ez az első épület ad otthont a Robert Bosch Kft. és a Bosch Rexroth Kft. összesen több mint 350 fejlesztő, értékesítő és adminisztrációs területen dolgozó munkatársa számára is. A fővárosi fejlesztés első traktusának építése 2013 tavaszán fejeződik be, míg a teljes Budapesti Fejlesztési Központ számára készülő második ütem beruházása az idén kezdődik és 2015-ben zárul.

A magyarországi Bosch csoport tavaly az előző üzleti évhez képest 18 százalékkal 13 milliárd forintra növelte K+F tevékenységre fordított összeg nagysága - mondta az ügyvezető.