A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013 júniusában hirdette meg a "Technológiai start-up ökoszisztéma építése" elnevezésű pályázatot. Ennek célja a nemzetközi piacokon versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért k+f eredményeken alapuló vállalkozások felépítése és működésének beindítása - erre a célra pedig összesen 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre.

A négy akkreditált technológiai inkubátor feladata, hogy mentorállással, nemzetközi tapasztalataikkal és kapcsolataikkal az induló vállalkozásokból olyan sikeres cégeket építsenek, amelyek képesek a nemzetközi piacokon való megjelenésre, gyors növekedésre, valamint alkalmassá válnak további kockázati tőkebefektetésekre.

Fontos kitétel, hogy az inkubátoroknak a program céljainak megfelelő vállalkozások számára az elnyert támogatás 20 százalékát kitevő magán- vagy kockázati tőkebefektetést kell biztosítaniuk. A legalább két lezárt üzleti évvel nem rendelkező start-up-oknak a támogatási előleg igényléséhez, valamint a fenntartási időszakra biztosítékot kell nyújtaniuk. A biztosíték mértéke az előleg értékének 100 százaléka, továbbá 50 millió forintot meghaladó támogatás esetén a teljes támogatás 50 százaléka, az 1-3 éves fenntartási időszakra.

A Start Garancia Zrt. kifejezetten ezen program támogatására dolgozta ki innovációs garancia termékét, amellyel a start-up-ok teljesíteni tudják biztosítéknyújtási kötelezettségüket. A társaság innovációs garanciáját a harmadik és negyedik alprogramban támogatást elnyert vállalkozások vehetik igénybe. "A Gazella Program egy újszerű és reményt keltő kezdeményezés a start-up-ok fejlesztésére. A programban ötvöződik az inkubátorok szakmai tapasztalata, az állam anyagi támogatása és a start-up-ok innovációs képessége, ráadásul mindhárom szereplő kellően motivált a sikerben. A Start Zrt. garanciája pedig biztosítéki oldalról támogatja a program sikeres megvalósulását, azáltal, hogy a bankgaranciánál és az ingatlan jelzálogjognál kedvezőbb feltételekkel nyújt megoldást a biztosíték előteremtéséhez" - emelte ki Zoltán Csaba, a Start Zrt. vezérigazgatója.

Amit vállalnak

A Start Garancia Zrt. minimum 10, maximum 80 millió forint értékű garanciát vállal, évi 2,5 százalékos garanciadíj mellett, az elnyert támogatás értékének 100 százalékára. Garanciájával a Start vállalja, hogy amennyiben a támogatást elnyert vállalkozás nem teljesíti a támogatási szerződésben rögzített feltételeket és a támogatást vissza kell fizetnie, de ezt nem tudja teljesíteni, akkor a vállalkozás helyett a Start Zrt. áll helyt, mint kezes.

A Start Zrt. kockázatainak csökkentése érdekében az általa vállalt kezesség értékének 10 százalékára készfizető kezességet kér a start-up vagy az inkubátor tulajdonosától vagy harmadik fél gazdasági társaságtól.