A kormány célja, hogy a Magyar Posta Zrt. ésszerűen gazdálkodjon, ugyanakkor az ország egyik legnagyobb foglalkoztatójaként lehetőségeihez mérten, fokozatosan javítson is mintegy 30 ezer munkavállalója megélhetésén.

Az állami postaszolgáltató az eddig meghatározott bérfejlesztésen túl egy újabb, egyszeri, év közbeni jövedelem-kiegészítést ad dolgozóinak, ezen kívül döntés született arról, hogy a béren kívüli juttatások összege is emelkedik 2017. január 1-től. A Posta kiemelten fontosnak tartja az alacsonyabb fizetésű munkavállalók bérfelzárkóztatását, ezért az elmúlt három évben 35 százalékkal növelte a kevesebb mint havi bruttó 500 ezer forintot kereső dolgozóinak jövedelmét - mondta Németh Lászlóné, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár.

A Magyar Posta vezetése megállapodott a Postás Szakszervezettel, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségével és a Kézbesítők Szakszervezetével, hogy 2016. június 10-ig a bruttó 500 ezer forint alatti alapbérrel rendelkező munkavállalók újabb egyszeri juttatásban (bruttó 200 ezer forint alapbér alatt bruttó 40 ezer forint, bruttó 500 ezer forint alapbér alatt bruttó 30,1 ezer forint) részesülnek.

Egyezség született továbbá arról is, hogy 2017. január 1-től a bruttó félmillió forint alatt kereső munkavállalók magasabb választható béren kívüli juttatásban (évi 240 ezer forint) részesülnek.

A munkavállalói érdekképviseletek igényeinek eleget téve a Magyar Posta arra törekedett, hogy az alacsonyabb keresetű munkavállalók részesüljenek magasabb egyszeri juttatásban - fogalmazott Szarka Zsolt elnök-vezérigazgató.

A Posta - beleértve a jelenlegi megállapodást is - a korábbi évekhez képest kiemelkedő összegű egyszeri juttatást biztosít a munkavállalók többségének. A 2016-os bérmegállapodásban és a mostani megegyezés eredményeként ez eléri a 130-150 ezer forintot munkavállalónként.