Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az értéktári szolgáltatásoknál a központi értéktárakra vonatkozó új brüsszeli szabályozás versenyhelyzetet teremt az európai piaci szereplők között. A Keler-csoport - tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde Zrt. - évekkel ezelőtt azt a stratégiát választotta, hogy nem csak megfelelni kíván e követelményeknek, hanem új piaci lehetőséget is teremt a maga és magyarországi ügyfelei számára - mondta Dudás György, a zrt. vezérigazgatója.

A közgyűlés az igazgatóság tagjává választotta Nagy Mártont az MNB ügyvezető igazgatóját, aki Vonnák Balázs távozásával foglalja el pozícióját. A cég igazgatóságába újraválasztották Lantos Csaba elnököt, Balogh Csaba Kornélt az MNB főosztályvezetőjét, Katona Zsoltot a BÉT vezérigazgatóját, Dudás Györgyöt a Keler vezérigazgatóját, Brauner Margitot a Keler banküzemi igazgatóságának vezetőjét, valamint Tóth Attilát a BÉT vezérigazgató-helyettesét. A felügyelőbizottságban nem történt változás, a társaság könyvvizsgálójává újraválasztották a KPMG-t.

A Keler 2010 júniusában csatlakozott az ECB kezdeményezéséhez, a TARGET2-Securities (T2S) projekthez, amelynek keretében 2017-ig létrejön az egységes európai értékpapír-elszámolási rendszer.

Azóta - a hazai piaci szereplők bevonásával - aktívan részt vesz a nemzetközi munkában, a 2012 júniusában a T2S csatlakozásról hozott döntéssel pedig elindította felkészülési projektjét, a stratégiai modernizációs programot. Ennek keretében a Keler új értéktári számlavezető rendszert vezet be, amelyen keresztül 2016-ban csatlakozik az európai rendszerhez. A cég tavaly bevezetett új szolgáltatása a derivatív ügyletek jelentési kötelezettségének teljesítésében segíti a piaci szereplőket: bankokat, brókercégeket, illetve a nagyvállalatokat. A trade reporting szolgáltatást az előzetesen vártnál többen választották.