Az elnök azzal indokolta a javaslatot, hogy "a szennyezőkkel fizettetné meg az általuk okozott szennyeződések eltakarítását", utalva az olaj- és földgázszivárgásokra, valamint más balesetekre a közelmúltból. 

"Nem kérünk tőlük semmi olyat, ami igazságtalan lenne. Csak nem fogjuk őket tovább támogatni, köszönik szépen megvannak" - mondta Biden az olajipari konglomerátumokra utalva szerdai sajtótájékoztatóján. Az Egyesült Államok már a benzinárak országszerte megugrottak, elérve az évek óta látott legmagasabb szintet, a világméretű kereslet és kínálat szorításából eredő inflációs nyomás közepette.

A Colonial üzemanyagvezeték számítógépes rendszerének feltörése és leállítása tovább fokozta az áremelkedést, mivel a keleti parton elfogyasztott üzemanyag 45 százalékát biztosító hálózat egy zsarolóvírus-támadás miatt használhatatlan volt. 

Az elnök "Build Back Better" nevű infrastruktúra-csomagja gigantikus mérete és költségei miatt sok republikánus törvényhozó kritikáját hozta magával, főként amiatt, hogy hogyan lehet pénzt gyűjteni rá. Tekintettel a példátlan költségekre, Biden fizetési terve eddig a vállalatokra és a gazdagok jövedelmére kivetett adóemelések, valamint az IRS végrehajtási szigorításait foglalta magában. A gázipari vállalatok felelősségre vonására most ebben egy új kiegészítő elem lehet, ami 90 milliárd dollárt hagyhat az állam kasszájában - derül ki a National Review beszámolójából.