A kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált - írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-nek küldött közleményében.

Véleményüket figyelembe véve az Országgyűlés elé benyújtott médiatörvény szerzői jogi részét úgy módosítják, hogy az ismétlések utáni jogdíj megmarad. A hatályos szabályozás azonban módosul. A jogkezelő szervezet díjat, illetve költséget csak egyszeri alkalommal számolhat fel, minden ismétlés utáni jogdíjat teljes egészében az előadóművészeknek és jogtulajdonosoknak kell folyósítani. Így a költségek csökkenthetők és az előadóművészek érdeke is érvényesül - áll a közleményben.

Több mint tízezer előadót érint

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) szerdai közleménye szerint mintegy 3000 magyar színész, zenész, táncos és artista írta alá azt a petíciót, amelyben a szerzői jogról szóló törvény módosítása ellen tiltakoztak. Ez megszüntette volna az előadóművészeknek járó televíziós ismétlési és internetes zeneszolgáltatási jogdíjakat. A petícióban - amelyhez az EJI és az Artisjus kezdeményezésére az előadóművészek iránti szolidaritásuk kifejezéséül magyar zeneszerzők és szövegírók is csatlakoztak -, azt kérték a törvénytervezet előterjesztőitől, hogy vonják vissza a több mint tízezer előadót sújtó javaslatokat.